Indul az EP-választás roadshow-ja, Érsekújvárnál délebbre már ne számítsunk népszerűsítésre

2019. április 23. - 17:57 | Belföld

Választási információs rendezvénysorozat indul pénteken, április 26-án. A szervezők célja a közelgő európai parlamenti választásokon való részvétel növelése és az Európai Unió népszerűsítése. 17 szlovákiai településen szerveznek akciókat, a legdélebbi ilyen város Érsekújvár.

Indul az EP-választás roadshow-ja, Érsekújvárnál délebbre már ne számítsunk népszerűsítésre
Facebook (Európsky parlament – Kancelária na Slovensku)

Az Ezúttal elmegyek szavazni – otthon az EU-ban elnevezésű rendezvényt Szlovákia 17 városában szervezi meg az EP-irodák és az Európai Bizottság (EB) szlovákiai képviselete.

Elsőválasztókkal, vállalkozókkal és a nagyközönséggel fogunk találkozni, beszélgetéseket, vitákat szervezünk az egyetemeken, a városok terein, kulturális, művészeti és sportprogramokkal várjuk az érdeklődőket, esti beszélgetéseket szervezünk könyvesboltokban, levéltárakban és kávézókban” – mondta Dionýz Hochel, az Európai Parlament szlovákiai hivatalának megbízott igazgatója.

A kampány a szavazók két fő csoportjára összpontosít, azokra, akik Hochel szerint „a legtöbbet profitálnak az EU-ból, mégsem szavaznak”. Az egyik ilyen csoportba sorolhatók a 18 és 24 év közötti fiatalok, a másikba pedig a vállalkozók. Hochel hozzátette, a roadshow kapcsolódik az EP választást népszerűsítő programjához, amelyre mostanáig 8000 állampolgár és több mint 500 önkéntes regisztrált. „Reméljük, hogy ezzel a programmal növelni tudjuk a választási kedvet" - tette hozzá Hochel.

Az érdeklődők az EP-irodák és más európai intézmények képviselővel, valamint önkormányzati képviselőkkel vitathatják meg az aktuális kérdéseket. „Megbeszéljük a problémákat, és azt is, hogyan járulhat hozzá azok megoldásához az EU" – mondta Ladislav Miko, az Európai Bizottság szlovákiai kirendeltségének vezetője, és hozzátette, szeretnének rámutatni, hogyan mutatkozik meg a mindennapokban az európai együttműködés.

Miko elárulta, a járási székhelyeken rendhagyó módon kezdődnek az akciók. „Ellátogatunk a Natura 2000 legközelebb eső védett területeire” - mondta, hozzátéve, hogy helyi kultúrcsoportok és zenekarok is fellépnek a rendezvényeken. Hochel hangsúlyozta, nem pártpolitikai megmozdulásról van szó. A roadshow megszervezése 25 ezer euróba kerül, a költségeket az EP állja, az EK képviselete pedig 65 000 eurót különített el erre a célra.

A Roadshow március 26-án kezdődik Mártonban. A képviselők ellátogatnak Liptószentmiklósra, Bártfára, Eperjesre, Nagymihályba, Kassára, Pozsonyba, Nagyszombatba, Zsolnára, Vágújhelyre, Besztercebányára, Iglóra (Spišská Nová Ves), Érsekújvárba, Nyitrára, Gyetvába, Trencsénbe és Korponára (Krupina).

Az EP-választást május 25-én rendezik meg, tizennégy európai parlamenti képviselőt választhatnak a szlovák állampolgárok, valamint más tagállamok szavazásra jogosult állampolgárai, akiknek Szlovákiába van az állandó lakhelyük. Az EP-képviselők mandátuma öt évre szól.

TASR