Indul az Öreg-Duna ágrendszerének tavaszi elárasztása!

2021. április 7. - 13:57 | Régió

Április 8-án, csütörtökön veszi kezdetét az Öreg-Duna bal oldali ágrendszerének tavaszi elárasztása.

Indul az Öreg-Duna ágrendszerének tavaszi elárasztása!
Fotó: Paraméter-illusztzráció

Május közepén sor kerül majd a nyári elárasztásra is - 2021 az első év, amikor az állami Vízgazdálkodási Építővállalat és a Vízgazdálkodási Vállalat egy évben kétszer is áradást szimulál az Öreg-Dunán.

A folyómenti ágrendszerek elárasztást az Állami Természetvédelem kezdeményezte. A tavaszi elárasztás 34 napig tart majd, és az érintett szakszon a vízhozam elérheti a 90 köbméter/másodpercet. Az elárasztás a doborhazi áteresztő kapun keresztül zajlik majd, és célja az élővilág serkentése.

A tavaszi elárasztást követően május 21-től június 4-ig tart majd a nyári elárasztás.

A vízgazdálkodási vállalatok munkatársai az elmúlt hetekben az árasztásra felkészülve "nagytakarítást" végeztek az Öreg-Dunán, mely keretében 150 tonnányi hordalékot takarítottak ki a folyómederből és a hozzáférhető ágrendszerekből.

A természeten és az élőlényegen segít a szimulált áradás

A Pozsony és Komárom között elterülő tájat évezredeken keresztül a Duna ágrendszere formálta. Éppen itt, ezen a területen változik ugyanis a Duna jellege, és válik alpesi folyóból hatalmas alföldi folyamrendszerré. A meder hosszanti lejtésének jelentős csökkenése következtében itt óriási mennyiségű kavicsréteg rakódott le, amelybe a Duna az idők során kiterjedt, kanyargós ágrendszert alakított ki. A folyó természetes áradásai, dinamikája létrehozta és fenntartotta a szárazföldi Duna-deltát, Szlovákia legnagyobb vizenyős, mocsaras területét, amelynek a különleges és egyedi élővilága többek között éppen ezeknek az időszakos áradásoknak köszönhette fennmaradását.

A Bősi Vízierőmű megépítésével ezek a folyamatok a szárazföldi Duna-deltában jelentősen csökkentek, ami jóvátehetetlen károkat okozott annak természetes környezetében. Mára a delta utolsó épségben megmaradt maradványai a Doborgaz és Szap közötti szakaszra korlátozódnak. A víz ebbe az ősi ágrendszerbe már csak a Doborgaznál megépített áteresztő kapunál jut be.

A mostanihoz hasonló szimulált áradások biztosítják az ártéri erdők egyedi élővilágának fennmaradását.

(TASR/broz/parameter)