Indul a Diákolimpia 2016

2016. október 6. - 15:59 | Sport

Dunaszerdahelyen rendezik pénteken a dél-szlovákiai alapiskolások III. Diákolimpiájának döntőjét.

Indul a Diákolimpia 2016
Díszfelvonulás 2014-ben (Fotó: Lelkes Vince)

A megnyitót 9 órai kezdettel a városi sportcsarnokban tartják. A meghívott vendégek között ott lesznek a Csallóközben élő felnőtt olimpikonok.

A mintegy kétszázötven tanuló öt sportágban méri össze tudását. A lányok és a fiúk atlétikai négytusában (60 és 300 m-es síkfutás, távolugrás, krikettlabdadobás), továbbá asztaliteniszben és sakkban versenyeznek. Mindkét nem képviselői számára lesz kispályás kézilabda- és labdarúgótorna. A finálé két kísérőprogramjában a szakmai zsűri kiértékeli a Diákolimpia keretében meghírdetett képzőművészeti, ill. a sporttémájú esszépályázatot.

A Diákolimpia ötletgazdái 2012-ben, balról Szabó László, jobbról Pék László (Fotó: Lelkes Vince)

A Diákolimpia ötletgazdái Szabó László, a dunaszerdahelyi sportgimnázium igazgatója és Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének korábbi elnöke. Elõször 2012-ben, másodszor 2014-ben rendezték meg az alapiskolások versenyét. Az idei seregszemle regionális fordulóiba összesen ötven iskola közel hatszáz tanulója kapcsolódott be. Az október 7-ei vetélkedők helyszínei: a sportgimnázium, a Vámbéry Ármin AI, a városi sportcsarnok és a Kodály Zoltán AI (képzőművészet).

(lel)