Indul a digitalizáció! Az ország szegényebb részeire is elvinné az internetet az állam, időseknek taníthatják a digitális készségeket

2022. március 15. - 16:53 | Belföld

Az elmúlt 15 évben 27-ről 87 százalékra nőtt az internethasználók száma Szlovákiában, ennek ellenére sokan vannak, akik nem élvezhetik a digitalizáció előnyeit az országban – hívta fel a figyelmet kedden Veronika Remišová (Za ľudí) régiófejlesztésért, beruházásokért és informatizációért feleős miniszterelnök-helyettes.

Indul a digitalizáció! Az ország szegényebb részeire is elvinné az internetet az állam, időseknek taníthatják a digitális készségeket
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A minisztérium elemzése szerint Szlovákiában 110 ezer olyan háztartás van, amely nem engedhet meg magának számítógépet. Remišová szerint főként nyugdíjasokról, rokkantnyugdíjasokról, rekvalifikációs kurzusok látogatóiról, vagy olyan gyerekekről van szó, akik népes vagy szegény családból származnak.

A tárca két csoportot különböztet meg, ahol a legalacsonyabbak a digitális készségek – a szegény családok mellett ez a 45 éven felüli korosztály.

A minisztérium ezért EU-s alapokból pénzt különít el az ország azon részeinek lefedésére, ahol nincs internet, hogy minden iskola, hivatal, intézmény és később minden háztartás számára is biztosított legyen a hozzáférés. A tárca emellett elindít egy nemzeti projektet is, amely során a közigazgatás 1,5 millió alkalmazottjának, az 55 éven felüliek és a nyugdíjasok digitális készségein javítanának.

„A helyreállítási tervben konkrét projektünk van 70 millió euró értékben az idősek ingyenes képzésére, akik a tanfolyam elvégzése után egy speciálisan beállított tabletet is kapnak” – tette hozzá Remišová.


TASR/para