Indul a küldetés: ez a 40 szlovákiai rendőr útra kel, hogy segítsenek a külső határ védelmében (FOTÓK)

2022. október 20. - 12:55 | Belföld

Roman Mikulec belügyminiszter csütörtökön bejelentette, Szlovákia 40 rendőrt küld a szerb-magyar határra, akik a migrációs nyomás csökkentésében segítenek majd a magyar kollégáiknak.

Indul a küldetés: ez a 40 szlovákiai rendőr útra kel, hogy segítsenek a külső határ védelmében (FOTÓK)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

Mikulec hangsúlyozta, az illegális migrációt a külső schengeni határok védelmével kell megfékezni, nem pedig a belső határellenőrzések bevezetésével.

A belügyminiszter elmondta, a szlovákiai rendőrök várhatóan két hónapon át tartózkodnak majd a szerb-magyar határon, ezt követően pedig kiértékelik a küldetést.

„További 20 vagy 30 rendőrt a Frontexhez szeretnénk kiküldeni. Úgy gondoljuk, hogy ennek az uniós ügynökségnek kéne ellátnia az Európai Unió külső határainak védelmét” – tette hozzá.

Hamran István országos rendőrkapitány kiemelte, Magyarország számára elsősorban morális támogatást jelent a szlovákiai rendőrök segítsége.

„Hosszú időn át egyedül voltak ebben. Nagyon örülök, hogy az európai politikai elitek egyetértenek azzal, amit a miniszter úr és én is már régóta hangoztatunk, hogy ne belső határellenőrzést vezessünk be, hanem erősítsük meg a külső határok védelmét, és segítsük partnereinket” – mondta, hozzátéve, a külső schengeni határok biztosítása nemcsak az adott állam, hanem mindenki feladata.


(TASR)