Indul a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságra jelentkező bírójelöltek meghallgatása

2021. április 7. - 10:41 | Belföld

Szerda reggel kezdetét vette az újonnan alakuló Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (NSS) 29 bírói pozíciójának betöltésére kiírt kiválasztási eljárás.

Indul a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságra jelentkező bírójelöltek meghallgatása
Csak Ján Mazák, a Bírói Tanács elnöke lesz jelen személyesen a jelöltek nyilvános meghallgatásán (Fotó: TASR)

A 29 bírói pozícióra 31 jelölt jelentkezett, köztük négyen a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási testületéből. A jelentkezőket a Bírói Tanács hallgatja meg, és ez a szerv értékeli ki a pályázatokat is.

A nyilvános meghallgatások április 14-ig tartanak, majd a Bírói Tanács szavazást tart a jelöltekről, és április 15-én, 15:00-kor kihirdeti a kiválasztási eljárás eredményeit.

Azt, hogy a jelentkezők milyen sorrendben járulnak a Bírói Tanács elé, sorsolással döntötték el. Mindenki 20 percet kap a saját prezentációjára, majd a Bírói Tanács tagjainak kérdései következnek.

A járványhelyzet miatt a meghallgatások nem a klasszikus módon zajlanak. A jelentkezőn kívül csak a Bírói Tanács elnöke, és a tanács technikai személyzete lesz jelen személyesen, a Bírói Tanács tagjai online vesznek részt az eseményen.

A kiválasztási eljárásba praktizáló bírók, de ügyvédi, ügyészi vagy közjegyzői vizsgával rendelkező jogászok is jelentkezhettek. A feltétel az volt, hogy a legalább 30 éves jelentkező legalább 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezzen.

A tervek szerint a pozsonyi székhelyű Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság 2021. augusztus 1-én kezdi meg működését. Hatáskörébe tartozik majd minden közigazgatással kapcsolatos jogi eset, de az ügyészek és bírók elleni fegyelmi eljárásokat is ez az új bírói szerv fogja lebonyolítani.

(TASR)