Indul a második Hold-misszió

India elindítja második Hold-misszióját július közepén. Szerdai bejelentésük szerint "sima" landolást terveznek, majd útnak indítanak egy holdjárót is.

Amennyiben sikeres lesz a misszió, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után India lehet a negyedik ország, amelynek sikerül űreszközt küldenie a Holdra. Legutóbb januárban, Kína irányításával landolt rover a Holdon. 

A legénység nélküli Csandraján-2 misszió részét képező rakétát, landolóeszközt és holdjárót az Indiai Űrkutató Szervezet (ISRO) építette.

A szerdán ismertetett tervek szerint július 15-én történik meg a kilövés a GSLV Mk III-as hordozórakéta segítségével. Az ISRO közlése szerint mintegy 10 milliárd rúpiába (40,8 milliárd forintba) kerül a misszió.

Mintegy 50 napig tartó út után az ISRO leszállóegysége "puha", irányított leszállást hajt végre szeptember 6. körül a Hold felszínén. 

"A landolás előtti utolsó 15 perc lesz a legizgalmasabb számunkra" - mondta K. Sivan, az ISRO vezetője. "Ez az ISRO valaha végrehajtott legkomplexebb missziója" - tette hozzá.

A szervezet szerint a Hold gravitációjának változásai, a terep adottságai és a por is okozhat problémákat. 

Az indiai lesz az idei harmadik, Holdra irányuló landolási kísérlet, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban. 

A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. A 79 millió dolláros projekt során az indiai űrszonda segítségével erősítették meg, hogy létezik víz a Holdon.

A Csandraján-2-t eredetileg az orosz Roszkoszmosszal közös együttműködésben tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India technikai különbözőségek miatt megszakította az együttműködést.


(MTI)