Indul a tanév, 684 ezren foglalják el helyüket az iskolapadokban

2018. szeptember 3. - 09:24 | Belföld

A nyári szünidő után hétvőn ismét megnyitják kapuikat a szlovákiai alap- és középiskolák. 684 ezer diákjuk számára ma megkezdődik a 2018/19-es tanév. Közülük az elsősök száma mintegy 56 700.

Indul a tanév, 684 ezren foglalják el helyüket az iskolapadokban
Illusztráció

A diákok teljes létszámából 485 ezer az alapiskolások száma, 199 ezer pedig a középiskolásoké. Összesen 2700 iskola nyitja meg kapuit, ezek közül hozzávetőlegesen 2000 az alapiskola, 70 pedig a középsuli.

Az oktatásügyi minisztérium szerint az egyik kulcsfontosságú lépés, mely befolyásolja az iskolaügy következő időszakát, az oktatásügyi és nevelési program teljesítése. Eme intézkedés a duális képzésben megvalósítandó változások, melyek célja, hogy megkönnyítse az iskolák, de a munkáltatók, elsősorban a kis- és középvállalkozások, valamint egyéni vállalkozók belépését is ebbe a rendszerbe. Fontos változás, hogy kitolták a határidejét annak, ameddig a diák beléphet a rendszerbe - mostantól szeptember 15-ikéig egyezhet meg valamely munkáltatóval a duális képzésről, ha pedig nem teljesülnek a diáklétszámmal kapcsolatos várakozások, akkor akár január 31-ig is elhúzódhat mindez. Az eddigiekben augusztus 31-ig már meg kellett kötni a diákkal a tanulmányi szerződést.

Összességében csökkennek az adminisztratív terhek a duális rendszerbe való belépés kapcsán. Az iskolák motivációját azzal növelik a belépést illetően, hogy korábban csökkent a normatív támogatás azon diákokra vonatkozóan, akik duális képzésben vettek részt, a jövőben azonban ez nem így lesz, minden diák után, függetlenül a duális képzésben való részvételtől ugyanakkora összegű normatív támogatás jár.

Az oktatásügyi tárca prioritásai közé tartozik idén az akadálymentesítésre és az egészségügyileg hátrányos helyzetű diákok képzésének fejlesztésére nyújtandó pénzügyi támogatás az iskoláknak. Emellett természetesen attraktívabbá kívánják tenni a tanári pályát is.

(TASR)