Indul a vasúti liberalizáció, hamarosan pályázatot hirdetnek a Pozsony-Komárom vonalra is

2019. augusztus 7. - 13:34 | Belföld

A Közlekedési és Építésügyi Minisztérium beindítja a régóta várt vasúti liberalizációt. A 21 km hosszú, Zsolna és Rajec közötti vasúti szakasz a legelső, amelynek üzemeltetésére versenypályázatot hirdetnek.

Indul a vasúti liberalizáció, hamarosan pályázatot hirdetnek a Pozsony-Komárom vonalra is
Illusztráció

A győztes közlekedési társaság tíz éven keresztül nyújthat szolgáltatást az említett szakaszon. A közlekedési tárca a liberalizációtól a versenyképesség emelkedését, valamint az utasoknak kínált szolgáltatások javulását várja.

„A vasúti liberalizáció az egyik kitűzött prioritásom volt. Választási lehetőséget akarunk kínálni az embereknek, továbbá elegendő férőhelyet és színvonalasabb közlekedést. Nagyon örülök, hogy ma beindíthatjuk ezt a folyamatot” – mondta szerdán Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi miniszter.

A versenypályázatot megnyerő társaság a tervek szerint 2020 februárjában indítana járatokat a Zsolna-Rajec szakaszon. Ezen a vonalon kívül a tárca még kettő másikra tervez versenypályázatot hirdetni: a Pozsony - Komárom és a Kassa – Szepsi (Moldava nad Bodvou) szakaszra.

A Pozsony és Komárom közti szakasz üzemeltetésére 2010 decemberében tízéves szerződést kötött a RegioJet, amely 2012 márciusától helyezte üzembe személyvonatait. A RegioJet vonatai gyakorlatilag mindig tele vannak, az ezen a vonalon vonatozók száma ez idő alatt lényegében megnégyszereződött. A RegioJet koncessziója 2020 decemberében jár le.

(km/parameter)