INESS: Jobb a Magyar Fórum (MKÖ) oktatási programja, mint a Hídé

2020. február 6. - 18:14 | Belföld

Az SaS oktatási programját tartja a legjobbnak az INESS, amely a 10-ből 8 pontot kapott. A Magyar Közösségi Összefogás programját nem értékelték, a Magyar Fórum programja viszont 6 pontot ért, ez csaknem azonos az MKÖ-ével. A Híd programja csak 3 pontot kapott.

Iness
Fotó: Paraméter

Híd – 3 pont

Kevesli a konkrét intézkedéseket a Híd oktatási programjából az INESS gazdasági és társadalompolitikai intézet. „A konkrét programpontok közé tartozik például az óvodaépítés támogatása az önkormányzatok számára, de egyáltalán nem foglalkozik ennek a területnek a legnagyobb problémájával, ami az építésre vonatkozó szabályozások és korlátozások” - állítja Róbert Chovanculiak, az INESS munkatársa.

Az INESS kifogásolja a párt következő elképzelését is, amely szerint már 3 éves kortól kötelező lenne az óvodalátogatás, és egyben kötelezővé tennék a minimális középfokú végzettség megszerzését is.

„Az intézkedéseknek ez a kombinációja egyes tanulók esetében öt vagy akár több évvel is meghosszabbítaná az iskolakötelezettséget”

- írja Chovanculiak.

Pozitívnak tartják azonban a felsőoktatási intézmények finanszírozásának hatékonyabbá tételére, a hálózat optimalizálására tett javaslatukat. Kifogásolja azonban, hogy az alap- és középiskolák esetében a Híd nem tervezi a hálózat optimalizációját.

Magyar Fórum (MKÖ) – 5 pont

Az INESS a Magyar Közösségi Összefogás programját nem vizsgálta, viszont az MKÖ-listán induló Magyar Fórumét igen, amely 5 pontot szerzett. Mivel a két program gyors összevetés alapján gyakorlatilag fedi egymást, az INESS értékelését gyakorlatilag az MKÖ oktatási programjára is alkalmazhatjuk. Az értékelés kiemeli, hogy az országos átlagbér szintjére kell emelni a kezdő pedagógusok keresetét, kifogásolja azonban, hogy ennek pénzügyi hatásaival már nem foglalkozik a program. Ugyancsak pozitívan értékelik azt a javaslatot, hogy a közoktatás finanszírozása a belügyből kerüljön vissza az oktatásügyi minisztérium hatáskörébe.

Kiemelik a tankönyvpiac liberalizációját, és azt is előremutatónak tartják, hogy az iskolák nagyobb mértékben igazíthatnák az igényeikhez a tanterveket.

A Magyar Fórum programjában megdicsérik, hogy a kötelező óvodalátogatás eltörlését javasolják, viszont ez a programpont az MKÖ programjába nem került be. Az INESS túlságosan aprólékosnak tartja a kisebbségi oktatás fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket.

SaS - 8 pont

A legjobbnak tartott oktatási program is csak 8 pontot kapott a tízből az INESS értékelésében. Kiemelik, hogy aa program minden részében a jelenlegi állapot elemzéséből indulnak ki. Az SaS a bérezésnél a kezdő pedagógusokra összpontosít, javasolja a nagyobb rugalmasságot a kiemelkedő oktatók bérezése során, és pótdíjat fizetne a pedagógusoknak azokban a régiókban, ahol költségesebb az élet, magasabbak például a lakhatási költségek.

A maximális pontszám eléréséhez azonban az INESS további liberalizációs intézkedéseket várna az SaS-től, például a tandíj megoldását a felsőoktatásban vagy az angolszász mintára létrehozott „szabad iskolák” – free schools (UK) vagy charter schools (US) – engedélyezését, amelyek szinte minden állami beavatkozás nélkül működnének.

Pozitívnak tartják az SaS iskolahálózat racionalizációjára vonatkozó javaslatát is. A párt szerint túl sok az alacsony diáklétszámmal működő iskola. Kiemelik, hogy országosan az alapiskolák 25 százaléka 50-nél kisebb diáklétszámmal működik.

Az SaS az iskolabezárások során tekintettel lenne az oktatás nyelvére, vagyis figyelnének a nemzetiségi iskolák megtartására, de csak az alsó tagozatos iskolák esetében.

Az alacsony létszámmal működő iskolákat fokoztaosan bezárnák, vagy hagynák, hogy bezárják az önkormányzatok, a következő négy évben ugyanis fokozatosan nullára csökkentenék a kisiskoláknak járó kompenzációt – a már említett alsó tagozatos, nemzetiségi iskolák kivételével.

(lpj)