Infúzióadagolókat adományozott Somorja a dunaszerdahelyi kórháznak

2021. március 23. - 21:15 | Régió

Néhány héttel ezelőtt a Csiliznyárad és Kulcsod községek által indított gyűjtés során összegyűlt összegből vásárolt magas áramlású oxigénterápiás készüléket, valamint a magyar államtól adományként lélegeztetőgépeket kapott a kórház, most pedig Somorja járult hozzá a Svet zdravia kórház intenzív fekvőbeteg-ellátásához nélkülözhetetlen készülékekkel.

 

Infúzióadagolókat adományozott Somorja a dunaszerdahelyi kórháznak
Bock Sylvia és Orosz Csaba (Fotók: Paraméter)

„Az invazív lélegeztetőgépeket ezek nélkül nem lehet használni”

– szögezte le Bock Sylvia, a kórház igazgatónője azokról az infúzióadagolókról, amelyeket a somorjai önkormányzat adományozott az intézménynek.

Orosz Csaba somorjai polgármester személyesen adta át a készülékeket hétfőn. „Ez az egyedüli kórház a járásban, így miután számos önkormányzat kezdeményezett gyűjtést, vagy járult hozzá valamilyen módon egyes kórházak betegellátásához, mi is ezt szerettük volna tenni” – fogalmazott.

Ezt követően vette fel a kapcsolatot az igazgatónővel, akivel abban egyeztek meg, hogy a fent említett adagolókat vásárolják az erre a célra előirányzott összegből. Az igazgatónő kifejtette, hogy oxigénterápiás és invazív lélegeztető készülékből is már van elég a kórházban, utóbbihoz viszont feltétlenül szükségesek az infúzióadagolók, betegenként akár 8-10.

Somorja végül 10 Injectomat Agilia SP MC típusú készüléket adományozott, melyek együttes értéke mintegy 9 ezer euró.

„Az ilyen betegek mélyaltatásban vannak, és mivel egyidejűleg számos terápiát kapnak, ezekkel a készülékekkel állítható be, hogy mely gyógyszerből mennyire van szükségük adott idő alatt” – emlékeztetett Bock Sylvia, hozzátéve, ezek az adagolók nagyon megkönnyítik a nővérek munkáját, akiknek a jelenlegi helyzetben a szokásos 2 helyett esetenként 3-4 beteget is el kell látniuk egyszerre.

„Van egy 40 év körüli, géppel lélegeztetett betegnek, aki ugyan már nem fertőző, de nem tudtuk áthelyezni egy másik osztályra a Covid-részlegen belül, mert ott nem tudtunk biztosítani számára ilyen készüléket. Időnként ezek még fontosabbak, mint a lélegeztetőgép” – magyarázta.

A kórházban hétfőn 51 beteget ápoltak, közülk hatan vannak lélegeztetőgépen. Az előbbi szám már a helyzet javulását jelenti, februárban ugyanis csaknem teljesen kitöltötték a 88 fős kapacitást.

Orosz Csaba érdeklődésünkre kifejtette, a járványhelyzet javulása Somorján is érezhető. Néhány hete az önkormányzat már nem szervez tömeges tesztelést, ugyanis mintegy 6-7 állandó tesztállomás elérhető a városban, ahol lényegében fennakadások nélkül zajlik a mintavétel minden nap. Elárulta, hogy ugyanakkor a januári és februári hónapban rengeteg halálesetük volt, a korábbi évek azonos időszakához képest 3-4-szer több.

Kapcsolódó cikk:

Hónapok óta segítik a dunaszerdahelyi Covid-osztály betegeit, most civilek segítettek nekik

"NEM AKARNÉK MEGHALNI MÉG" - Harc a COVID-19 ellen a dunaszerdahelyi kórházban (VIDEÓ)

Minden harmadik páciens meghal a dunaszerdahelyi Covid-osztályon

(SzT)