Ingatlanokkal bizniszelhetett, meghalt a pátriárka, aki 14 évig élt a szobájába zárva

2023. január 15. - 13:00 | Külföld

Elhunyt I. Iréneusz, a hivatalából korábban elmozdított jeruzsálemi görög ortodox pátriárka, aki 14 évig szobájába zárva élt Jeruzsálemben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Ingatlanokkal bizniszelhetett, meghalt a pátriárka, aki 14 évig élt a szobájába zárva
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

I. Iréneuszt 2001-ben választották meg a jeruzsálemi görög ortodox egyház száznegyvenedik pátriárkájának, azonban négy év után leváltották, mert a gyanú szerint részt vett három jeruzsálemi óvárosi ingatlan jogszerűtlen eladásában az Ataret Kohanim nevű szélsőjobboldali zsidó csoportnak.

Menesztését nem fogadta el, s tizennégy évig szobájába zárva élt a patriarkátus legfelső szintjén, s azt állította, hogy utódja, III. Teofil záratta be. Hívei egy kötélre kötött kosárban látták el élelemmel, melyet rendszeresen az utcára eresztett.

A görög ortodox pátriárkák általában halálukig szolgálják egyházukat. Több mint 200 év után ő volt az első olyan pátriárka, aki leváltottak posztjáról. 2019-ben egészsége megromlott, s a Szamosz szigetén született egykori pátriárka visszatért gyógykezelésre Görögországba, s egy athéni kórházban hunyt el 83 éves korában.

Az Ateret Kohanim nevű szervezet a zsidók jelenlétének növelése érdekében ingatlanokat vásárol Jeruzsálem arab részein, s ezért a görög pátriárkával megkötött ingatlanügylet kiváltotta a palesztinok haragját. I. Iréneusz tagadta, hogy részt vett volna az üzletekben. III. Teofil az izraeli bíróságokon megtámadta az ingatlaneladásokat, de hosszas jogi csatározások után tavaly a legfelsőbb bíróság helybenhagyta az egyház ellen hozott korábbi döntéseket.

Az egyház ügyvédei a bíróságon a többi között azt állították, hogy ezek az ügyletek részei voltak a patriarkátust akkoriban átható korrupciónak, és hogy az eladásokért az Ateret Kohanim kenőpénzt fizetett az intézmény alkalmazottainak. Az ügyvédek vádjaikat azonban nem tudták kellőképpen bizonyítani, s ezért elvesztették a pert. A Szentföldön a görög ortodox egyház a legnagyobb és a leggazdagabb, mely Jeruzsálemben több száz éves múltra visszatekintő hatalmas ingatlanvagyonnal rendelkezik.

MTI