Ingyen buszozhatnak Nagyszombat megyében a 70 év felettiek

2021. június 30. - 16:54 | Régió

Ingyenessé teszi a megyei városközi buszjáratokat a 70 év feletti lakosok számára a Nagyszombat Megyei Önkormányzat.

Ingyen buszozhatnak Nagyszombat megyében a 70 év felettiek
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Jozef Viskupič megyefőnök tájékoztatása szerint a kedvezmény csütörtöktől, július 1-től lép érvénybe. A Nagyszombat megyében élő 70 év feletti lakosok ingyenesen vehetik igénybe az összes megyei autóbusz-közlekedési vállalat - a TTSK Arriva Nagyszombat, SAD Dunaszerdahely, SKAND Skalica - városközi járatait.

"A 70 év felettieknek eddig minden busszal megtett 25 kilométerért 20 eurócentet kellett fizetniük a megyei járatokon. Mostantól ezeken az autóbuszokon ingyenes lesz számukra az utazás. A kedvezmény igénybe vételéhez az adott autóbusz-közlekedési vállalatnál ki kell váltani az ún. Senior Pas-t, ezzel igazolhatják magukat az adott buszjáraton. A 62 év felettiek pedig ezentúl 25 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe minden megyei buszjáraton"

- nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Jozef Viskupič.

Az új intézkedés teljesen ingyenesnek tűnik, de valamennyit azért fizetni kell érte. A személyazonossági igazolványunk felmutatása után kiváltott Senior Pas-t ugyanis rá kell játszani a csippes utazókártyára. Ez a procedúra 5 eurós illetékbe kerül. Az autóbuszra történő felszálláskor azonban már nincs semmi teendő, csak a kártyaolvasóhoz kell érinteni a csipkártyát, és a gép már nyomtassa is a jegyünket.

A városi tömegközlekedésre természetesen nem vonatkozik a kedvezmény, az csak a városközi buszjáratokra érvényes.

A kedvezményt még májusi ülésükön szavazták meg a Nagyszombat Megyei Önkormányzat képviselői. A 70 év felettieknek járó kedvezményen túl a gyermekjegyek korhatárát 15 évről egy esztendővel, 16 évre emelték fel.

(TASR/parameter)