Ingyen cserélhetné le iratait, akinek esküvő után megváltozik a vezetékneve

2019. június 12. - 14:29 | Belföld

A közigazgatási illetékekről szóló törvény módosításával érnék el ezt. A javaslat beterjesztője Juraj Blanár és Robert Fico (Smer-SD).

Ingyen cserélhetné le iratait, akinek esküvő után megváltozik a vezetékneve
Illusztráció

A kormány által szerdán jóváhagyott javaslat indoklásában szerepel, hogy ezzel is szeretnék támogatni a hagyományos családok létrejöttét és megkönnyíteni az ifjú párok anyagi helyzetét.

Az intézkedésnek köszönhetően tehát ingyenesen folyamodhat iratainak újbóli kiadásáért, aki friss házas. Ebbe beletartozik minden olyan személyi irat, amelynek kiadása illetékköteles, emellett a bírósági illeték kifizetése alól is mentesülnek, amikor a házasságkötést követő névváltoztatást eszközölnének a cégjegyzékben.

Ma a személyazonossági újbóli kiadása 4,50, az útlevélé 33, a hazai és nemzetközi jogosítványé pedig 6,50 euróba kerül. Emellett 3 eurót kell fizetnie annak, aki a vállalkozói engedélyével kapcsolatos változtatásokat kérvényez.

Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter érvelése szerint ez az intézkedés nincs különösebb hatással az állami költségvetésre. "Arról van szó, hogy ha egy nő a házasságkötése után megváltoztatná a nevét, akkor minden illetéktől mentesül, ami ezzel járhat" - szögezte le.

(TASR)