Ingyenes étkeztetés: Fico formában van, most a középiskolásokon a sor, hogy jóllakjanak

2018. szeptember 10. - 15:23 | Belföld

Ha az óvodákban és az alapiskolákban bevezetett ingyenes ebéd beválik a gyakorlatban, akkor a középiskolásoknak is biztosítani fogják a díjmentes étkezést, ilyen értelemben nyilatkozott a Smer vezetője. 

Ingyenes étkeztetés: Fico formában van, most a középiskolásokon a sor, hogy jóllakjanak
Fotó: tasr

A kormány továbbá megkettőzi a nyugdíjasok karácsonyi pénzét, valamint – ha az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi – azon lesz, hogy a minimálbér 560 euróra emelkedjen. A párt az ingyenes autóbusz-közlekedés bevezetését is fontolgatja azokon a helyeken, ahol nem közlekednek a vonatok. Ezt Robert Fico (Smer-SD), a Smer-SD elnöke közölte a sajtótájékoztatóján, amelyen - Erik Tomáš és Viktor Stromček párttagok jelenlétében – Richard Sulík szombati kijelentéseire reagált.

Mint ismeretes, Sulík, az ellenzéki SaS elnöke a TA3 vasárnapi politikai műsorában hangsúlyozta, a Smer rossz utat és rossz irányt választott azzal, hogy ingyen osztogat bizonyos dolgokat.

„Ha az ingyenes ebéd biztosítása a saját elképzelésünk szerint megy végbe, akkor ezt a középiskolákban is bevezetjük. Remélem, hogy erre már jövőre sor kerülhet. Azt is bejelentjük, hogy a nyugdíjasok karácsonyi pénzének a növelését meg fogjuk kétszerezni, ahogy a gyógyüdüléssel kapcsolatos ún. A-típusú utalványok számát is” – közölte a smeres pártelnök.

„Az autóbuszok ügyében is lépéseket tervezünk. Ha 2019-ben folytatódik a kedvező gazdasági fejlődés, akkor biztosan emelni fogjuk a minimálbért. Most 520 euróig megyünk, és bízom benne, hogy 2019-ben és 2020-ban ez 550-560 euróra emelkedhet. Arra kell törekednünk, hogy ez a nemzetgazdasági átlagfizetés 60%-a legyen. Minden intézkedést folytatni akarunk, amelyet már bevezettünk, és amelyet most vezetünk be” – tette hozzá Fico. Szerinte a súlyosan egészségkárosodott személyeket (ŤZP) érintő törvény egyes elemeit is meg kellene változtatni.

„Ha a Szabadság és Szolidaritás és más jobboldali pártok lesznek a kormányban, akkor az olyan intézkedéseket, mint az ingyenes vonatok, az ingyenes ebéd, vagy a sítanfolyamok és a természetiskolák támogatása – eltörlik. Viszont, ha a Smer-SD fog kormányozni, akkor ezek az intézkedések megmaradnak” – jegyezte meg Erik Tomáš képviselő. Szerinte az ingyenes ebéd biztosítása nem populizmus, és nem is szlovák találmány, hanem olyan megoldás, amely Csehországban, Finnországban, Svédországban és Észtországban is működik.

Viktor Stromček, a Smer-SD párt főmenedzsere szerint az ingyenes vonatok biztosítása nem populizmus, mert több ember utazik vonattal, mint korábban, és a vasúttársaság üzemeltetési vesztesége is csökkent. „Nem lehet azzal egyetérteni, hogy ez nem egy rendszerszintű intézkedés” – hangsúlyozta Stromček. Az ingyenes autóbuszokat szerinte ott kellene biztosítani, ahol nem közlekednek a vonatok. Az autóbuszért pedig a legközelebbi vasútállomásig nem kellene fizetni - ahonnan a vonatok ingyenesen igénybe vehetők.

TASR