Ingyenes vagy sem az orvosi igazolás? Lássuk, mikor kell fizetnünk a rendelőkben

2019. augusztus 13. - 09:12 | Belföld

A páciensek gyakran meglepődnek, hogy fizetniük kell egy egyszerű igazolásért az orvosnál. A Tvnoviny utánajárt, pontosan mikor kell a pénztárcánkba nyúlnunk, ha orvosi igazolásra van szükségünk.

Ingyenes vagy sem az orvosi igazolás? Lássuk, mikor kell fizetnünk a rendelőkben
Fotó: TASR - illusztráció

Az egészségügyi minisztérium nemrégiben megtiltotta, hogy a recept és a beutaló felírásáért, illetve az egyszeri orvoslátogatást igazoló dokumentumért fizetniük kelljen a pácienseknek.

Az óvodalátogatás megkezdése előtt szüksége van a gyermeknek igazolásra, amelyet a gyermekorvos állít ki. A szülő ezzel igazolja, hogy gyermekének nincs olyan betegsége, amely problémát okozna az óvodalátogatás során, illetve veszélyeztetné a többi gyereket. Az igazolás tartalmazza a már beadott kötelező oltások jegyzékét is. Ezért a dokumentumért fizetniük kell a szülőknek, az árjegyzéket az egyes rendelők határozzák meg.

Monika Palušková, Szlovákiai Általános Orvosok Társaságának elnöke elmondta, a munkaadó vagy az iskola kérésére történő kivizsgálást például nem állja az egészségügyi biztosító, ezekért a vizsgálatokért és az eredményről kiállított dokumentumért tehát fizetnünk kell az orvosoknál. Az árjegyzéket minden esetben jól látható helyre kell kifüggeszteniük.

Az iskola megkezdése előtt nem kötelező orvosi vizsgálaton részt vennie a leendő kiselsősnek, csupán abban az esetben kell jelentkezni az orvosnál, ha a gyereknél egészségügyi probléma merült fel.

Az egészségügyi minisztérium meghatározza, hogy pontosan melyek azok a szolgáltatások, amelyekért fizethetünk az orvosnál. Díjat szabhatnak ki például a jogosítványhoz, illetve az iskola- és munkakezdéshez szükséges igazolásért, valamint a sportolók számára verseny előtt kiállított igazolásért is.


(tvnoviny.sk)