Ingyenes vonatozás: egyre több az utas, mégsem látszik meg a bevételen

2018. július 19. - 11:27 | Belföld

Már több mint három éve ingyen utazhatnak vonaton a diákok és a nyugdíjasok. A kormány ezzel a lépéssel akarta teljesen kihasználni a vasúti közlekedést. Kiderült, azóta mennyivel nőtt az utasok száma, valamint mennyi bevételt hoz a vasúti közlekedés.

Több mint három év elteltével már megközelítőleg egymillió embernek van igazolványa, amely az ingyenes vonatközlekedésre jogosít fel, míg a vonatok több mint 50 százalékkal több utast szállítanak.

„Jelentősen nőtt az utasok száma. Míg 2014-ben évente 45 millió utast szállítottak, addig idén elérheti akár a 74 milliót is. Az utóbbi években főként a fizető utasoknál észleltünk növekedést“ – tájékoztatott Filip Hlubocký, a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) vezérigazgatója.

Az utasok több mint egyharmada ingyen utazik, a vasúti forgalomból származó bevétel pedig egyre kevesebb, mint mielőtt még bevezették volna az ingyenes vonatozást.

„2017-ben az országon belüli és nemzetközi utazásokból származó bevétel 79 170 000 euró volt, míg 2014-ben 87 752 000 euró“ – nyilatkozta Tomáš Kováč, a ZSSK szóvivője. Martin Vlachynský elemző szerint a vasúti forgalom fő pénzügyi problémája, hogy az államnak még a fizető utasok esetében is pótdíjat kell fizetnie.

A közlekedési minisztérium pontosan nem tudja megállapítani, hogy mennyibe kerül az államnak az ingyen utazók dotálása.

noviny.sk/para