Ingyenesen is csupán a szlovákiaiak harmada és a szlovákiai magyarok ötöde oltatná be magát koronavírus ellen!

2020. október 20. - 14:48 | Belföld

A tömeges tesztelés után előbb-utóbb minden bizonnyal eljön az oltások ideje is, amint kész lesz és eljut hozzánk is valamely koronavírus elleni vakcina. A mostani közhangulat viszont nem igazán kedvez annak, hogy az emberek túlnyomó része beoltassa magát. A Focus ügynökség felmérést végzett e téren is.

Ingyenesen is csupán a szlovákiaiak harmada és a szlovákiai magyarok ötöde oltatná be magát koronavírus ellen!
Illusztráció

Az augusztus és szeptember fordulóján készített közvélemény-kutatás szerint a szlovákiaiaknak csak a 32%-a menne el beoltatni magát a Covid-19 ellen, még abban az esetben is, ha az ingyenes lesz. 55% azok aránya, akik biztosan nem mennének el, és 13% azoké, akik nem tudják eldönteni.

A felmérést még azelőtt végezték, hogy Szlovákiában ismét bevezetésre kerültek az országos, általános szigorítások, és jóval azelőtt, hogy egyáltalán szóba került a tömeges tesztelés terve.

Az koronavírus elleni oltás elutasítása nemcsak a teljes társadalmat figyelembe véve, de azok körében is magas, akik a legveszélyeztetettebbek, tehát az idősek. A 65 évnél idősebbeknek ugyancsak alig több mint 31%-a oltatná be magát a Focus felmérése szerint, miközben 50% biztosan nem, 18% pedig nem tudott dűlőre jutni ebben a kérdésben.

Magasabb az oltást bevállalók aránya a legfiatalabb felnőtt korosztály körében, a 18-24 évesek 38%-a oltatná be magát, míg a 24-30 éveseknél ez az arány már ismét csupán 33%.

A koronavírus-oltáshoz való hozzáállás nagyon eltérő aszerint, hogy ki melyik politikai formáció szimpatizánsa. Például az SaS, a KDH és a PS választóinak 55%-a vállalná az oltást, de az OĽaNO szavazói között is 40%-os az arányuk. A Smer és a Sme rodina esetében ez már megfelel az országos aránynak, tehát a szimpatizánsaik harmada oltatná be magát, és még ennél is jóval alacsonyabb, csupán 20% körüli a Peter Pellegrini vezette Hlas és a Marian Kotleba-féle ĽSNS pártolói között.

A Focus megmérte azt is, hogy az europtimisták fele, az eurorealisták 30, és az euroszkeptikusok 18%-a venne részt az oltáson.

Nagyon alacsony az oltás vállalására való hajlandóság iskolai végzettség szerint az érettségit nem nyújtó középiskolai végzettséggel rendelkezők (29%), miközben a legmagasabb az alapiskolai (38%) és főiskolai végzettséggel (35%) rendelkezők körében.

A szlovák nemzetiségűekhez (33%) képest jóval alacsonyabb a hajlandóság a szlovákiai magyarok (21%) között.

Lakhely alapján a Kassai, Zsolnai és Pozsonyi kerületben élők 40%-a menne el beoltatni magát, miközben a Nagyszombati és Besztercebányai kerületben élőknek csak a 20%-a.

(Denník N)