Ingyenesen kaphatnak védőoltást a 12 és 13 év közötti gyerekek egy vírus ellen, ami súlyos megbetegedést okozhat

2022. május 2. - 12:45 | Belföld

A szlovák egészségügyi minisztérium, a szakértők, a biztosítók, valamint a szakszervezetek képviselői nagy sikerként értékelik, hogy Szlovákiában május 1-től elérhetővé vált a HPV vírus elleni védőoltás a 12 és 13 év közötti gyerekek számára.

Ingyenesen kaphatnak védőoltást a 12 és 13 év közötti gyerekek egy vírus ellen, ami súlyos megbetegedést okozhat
Fotó: egészségügyi minisztérium

A méhnyakrák az egyetlen daganatos megbetegedés, amely ellen létezik védőoltás, segítségével pedig a betegség hatékonyan megelőzhető.

Éppen ezért a többi fejlett országhoz hasonlóan május 1-től Szlovákiában is elérhetővé vált a HPV vírus elleni legmodernebb, Gardasil 9 nanovalens oltóanyag. A vakcina a HPV vírus 9 genotípusát tartalmazza, ami azt jelenti, hogy nagyon hatékony.

A vakcina mindkét adagja a 12 és 13 év közötti lányok és fiúk számára teljesen ingyen elérhető, költségét teljes egészében megtéri az egészségbiztosító – egy adag ára 126 euró. Erről Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter beszélt a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt több rákellenes szövetség képviselője.

„Köszönetet kell mondanom a szervezeteknek a témában tanúsított kitartásért, valamint azoknak az egészségbiztosítóknak, amelyekkel sikeresen lezártuk a tárgyalásokat. Más országok – Ausztrália, Nagy-Britannia és Svédország – tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatal lányok és fiúk védőoltásának bevezetése óta eltelt 10-15 évben a méhnyakrák előfordulása jelentősen csökkent, a csökkenés aránya 87-97 százalék között mozog" – fejtette ki a miniszter.

A vakcina első adagját a 12. és a 13. életév közötti időszakban ideális beadni, a második adagot pedig fél év múlva.

„Olyan időszakban ideális a lányok és fiúk oltása, amikor nagy a valószínűsége annak, hogy még nem fertőződtek meg a HPV vírussal. Illetve akkor, amikor az immunitásuk a legmagasabb antitesttermeléssel reagálhat a vakcinára. Ilyen időszak a 9 és 15 közötti életév” – közölte Elena Prokopová gyermekorvos.

„Hangsúlyozni kell, hogy ennek a vakcinának a méhnyakrák elleni hatékonysága közel százszázalékos. Még a gégerák, a nyelvrák, illetve más esetekben is hatásos, ami egy másik bónusz a fiatalok és későbbi egészségük védelme szempontjából. Maximálisan javaslom a 12. életévüket betöltött gyermekek oltását” – hangsúlyozta Miloš Jeseňák gyermekgyógyász-immunológus professzor.

A Nemet a rákra szövetség képviselője, Jana Pifflová Španková kiemelte, örülnek ennek a forradalmi döntésnek, amely a páciensszervezetek és az egészségügyi minisztériummal való sikeres együttműködésnek, illetve a szervezet nyomásának köszönhetően valósult meg. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szülők és a fiatalok megfelelő módon tájékozódjanak. Hatalmas áttörésnek látjuk a mai napot a rákmegelőzés terén hazánkban minden ember számára."

A Rákellenes Liga hasonlóan aktívan felhívta a figyelmet a HPV vírus veszélyeire Szlovákiában. Eva Kováčová hangsúlyozta, Szlovákia azon országok egyike lesz, ahol csökkenni fog az újonnan diagnosztizált esetek száma méhnyakrák vagy más típusú daganatos megbetegedések esetén. „Örömmel veszünk részt a kommunikációban a jövőben is annak reményében, hogy az ingyenes HPV-oltásnak nem kell egy korosztályra korlátozódnia, hanem a lakosság széles köre számára elérhető lesz.”

Az egészségügyi minisztérium a szakértőkkel együtt későbbi életkorban is javasolja az oltást.

Michal Štofko, Egészségbiztosítási Cégek Szövetségének képviselője ismertette, hogy tavaly több mint 10 ezer személyt oltottak be a HPV vírus ellen Szlovákiában, és évről évre nő az érdeklődés a megelőzés e formája iránt.

Május 1-től a 12 és 13. életév között ingyenes a vakcina. Az idősebb gyerekek, valamint a 18 éves fiatalok igénybe vehetik az egészségbiztosítók egyéni kedvezményét, amelyet anyagi hozzájárulás formájában biztosítanak.

A tárca közölte, folytatódnak a tárgyalások az egészségbiztosítókkal a védőoltásokhoz való jobb hozzáférés lehetőségéről más korosztályok számára is, valamint a HPV vírus hatékony kimutatásának egyéb lehetőségeiről. A daganatos megbetegedések megelőzéséről és a szűrés lehetőségeiről, valamint a HPV vírus elleni védőoltásról a betegszervezetek aktuális rendezvényein tájékozódhat a nyilvánosság.


(parameter)