„Inkább az oltást vészeljük át, minthogy elkapjuk” – idős csicsói házaspár férfi tagja kapta a 20 ezredik oltást a dunaszerdahelyi kórházban

2021. április 30. - 14:42 | Régió

Pénteken délelőtt adták be a dunaszerdahelyi kórházban a koronavírus elleni 20 ezredik oltást. Imrét, a 77 éves csicsói férfit felesége, Katalin is elkísérte.

„Inkább az oltást vészeljük át, minthogy elkapjuk” – idős csicsói házaspár férfi tagja kapta a 20 ezredik oltást a dunaszerdahelyi kórházban
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!
Kapcsolódó interjú:

„Sokszorosan nagyobb az esély, hogy covidosan trombózist kapunk, minthogy az oltás után” – dunaszerdahelyi érgyógyász az AstraZenecáról

Ugyan a Komáromi járásból származnak, de Dunaszerdahelyre regisztráltak, mert abban bíztak, hogy hamarabb sorra kerülnek.

„Egy héttel ezelőtt jelentkeztünk be oltásra. A szomszédunk katonaorvos volt, Pezinokból származik, ő beszélt rá bennünket. Mondta, hogy nekünk, ennyi idősen még inkább szükségünk van rá. Szerencsére betegek nem vagyunk, csak a vérnyomással, cukorszinttel vannak problémáink” – mesélte az oltás beadása után Imre.

Felesége, Katalin kifejtette, hogy korábban egy ideig az oltások ellen voltak, mertsok mindent hallottak, ami összezavarta őket. „Sajnos viszont az ismeretségi körünkben is voltak olyanok, akik a koronavírus-fertőzés miatt hunytak el, legutóbb egy hete. Aztán hatott ránk, mikor a szomszéd doktor úr azt mondta, hogy

inkább az oltást vészeljük át, minthogy esetleg rosszabb legyen, elkapjuk és kórházba kerüljünk. Olyanokkal is beszéltünk, akik sokkal fiatalabbak nálunk, és elkapták a betegséget, és ők is azt mondták, hogy inkább kerüljük el a fertőzést” – fűzte hozzá Katalin.

Elárulta azt is, hogy az elmúlt bő egy évben igyekeztek mindenhol védekezni, alig jártak valahova. „A férjem csak a szőlőskertbe járt ki, én pedig legfeljebb orvoshoz vagy temetőbe. A gyerekeink és az unokáink sem jártak hozzánk, legfeljebb az udvaron találkoztunk. Sikerült megelőznünk, hogy elkapjuk és most már reméljük, nagyobb biztonságban leszünk” – folytatta.

És hogy mi az, ami a leginkább hiányzott számukra az elmúlt évből? „A családi összejövetelek, mivel születésnapra, névnapra is eljöttek az unokák, most viszont csak az udvaron találkoztunk. Emellett van egy négytagú baráti körünk, akikkel ide-oda, például színházba is eljártunk, és ez is nagyon hiányzott. Messengeren, telefonon értekeztünk, de én nem jártam közösségbe, templomba sem. Az anyák napi istentiszteletre viszont már készülök, mert az a templomudvaron lesz. Reméljük, most már minden jóra fordul, és a Jóisten is velünk lesz” – fejtette ki Katalin.

A dunaszerdahelyi kórházban január 7-én kezdtek oltani, elsőként a frontvonalban dolgozó alkalmazottakat, valamint a régió egészségügyi dolgozóit. Mintegy két héttel később kerültek a hivatalos tömeges oltóközpontok közé.

Bock Sylvia, a kórház igazgatónője kérdésünkre elmondta, hogy az elejétől fogva cak a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltanak, egy rövi ideig, a pedagógusok beoltására kaptak 1200 AstraZeneca vakcinát, ők azonban a második oltásukat már a nagy kapacitású oltóközpontban kapták meg. Mostanáig 20 ezer vakcinát adtak be az első és a második oltásokat is beleszámítva.

Naponta 300 személyt oltanak be, maximális kapacitásuk napi 360, és az igazgatónő elárulta, hogy várhatóan május 8-tól több Pfizer-vakcina érkezik az országba, akkortól kitölthetik a maximális kapacitást.

A Pfizer vakcinájával pillanatnyilag a 60 felettieket oltják, Bock Sylvia közölte, hogy az elektronikus váróteremben jelenleg kb. 3-4 ezren várnak az oltásra azok közül, akik Dunaszerdahelyre jelentkeztek. Arra számít, hogy mivel májusban a legnagyobb mennyiségben Pfizer vakcina érkezik majd, így az ezzel való oltást más korosztályok számára is megnyitják.

(SzT)