Inkvizícióról beszél a sittre vágott SNS-es pénzember ügyvéde

2021. január 11. - 11:18 | Belföld

Elege lehet a bezártságból az Állattenyésztő-ügyben rács mögé dugott Martin Kvietiknek, panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz.

Inkvizícióról beszél a sittre vágott SNS-es pénzember ügyvéde
Illusztráció

AZ SNS-hez közel álló vállalkozó jogi képviselője "inkvizícióról" beszél, és arról, hogy a rendőrséggel együttműködő bűnbánóknak vakon hisznek a hatóságok. Dušan Ivan ügyvéd szerint a panasz oka az alkotmány és az Európai Unió Alapjogi Chartája, valamint az emberi jogok európai egyezménye által garantált személyi szabadsághoz való jog megsértése.

A Speciális Ügyészség április végén tett arra javaslatot, hogy helyezzék vizsgálati fogságba az Agrárkifizető Ügynökség korrupciós ügye miatt fülön csípett Kvietiket, a Slavia Capital befektetői társaság emberét, aki a rendőrség szerint összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadott el még az előző kormány ideje alatt.

Az Állattenyésztő-ügy Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege, amit a rendőrségnek eddig sikerült feltárni.

Novemberben a pezinoki Büntetőbíróság április 1-ig meghosszabbította Kvietik fogságát. Ezt követően a Legfelsőbb Bíróság elutasította panaszát.

Most Dušan Ivan azt állítja, hogy az ügyfele ellen indított eljárás és őrizetbe vétele a kezdetektől fogva indokolatlan, alkotmányellenes és törvénytelen volt.

Ahogy arról beszámoltunk, a Slavia Capital pénzügyi csoport érdekeltésébe tartozó pozsonyi Hotel Albrecht egykori 8-as számú szobáját az Állattenyésztő-ügy egyik fő vádlottja, maga Kvietik alakíttatta át olyan helyiséggé, ahol diszkrét megbeszéléseket folytathat. 2017 és 2019 között ezt kizárólag Kvietik használta saját céljaira, ahol prominens személyiségekkel találkozgatott, köztük az Állattenyésztő-ügy több gyanúsítottjával.

(TASR/para)