Intelligens karantén és nyomkövetés - Hamarosan Szlovákiában is

2020. május 5. - 16:33 | Belföld

Az igazoltan koronavírus-fertőzött személyek mozgásának feltérképezéséhez szükséges technika napokon belül működőképes lesz.

Intelligens karantén és nyomkövetés - Hamarosan Szlovákiában is
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Mindezt kedden jelentette be Veronika Remišová (Za ľudí), a beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes. A tesztelést szerdán (május 6.) vagy csütörtökön (május 7.) kezdik meg.

Arról, hogy a fertőzöttek azonosításához fel fogják használni a mobilszolgáltatóktól nyert helyadatokat, a miniszterelnök-helyettes még március végén tájékoztatott. Az igazoltan koronavírus-fertőzött személyek mozgására vonatkozó adatokhoz a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) férhet majd hozzá.

Remišová kedden részletezte, hogyan fog működni a koronavírus-fertőzöttek mozgásának és kapcsolatainak feltérképezése. Első lépésben egy operátor fogja felvenni a kapcsolatot az illetővel. A beleegyezését követően a telefontársaság a helyadatokat felhasználva segít majd visszaemlékezni a fertőzöttnek, hogy egy meghatározott időszakban merre járt és kikkel találkozott.

„Így össze lehet majd állítani a potenciálisan fertőzött személyek listáját, amelyet a Közegészségügyi Hivatal fog kézhez kapni. Ezek a személyek a későbbiekben előnyt fognak élvezni a tesztelések során” – fűzte hozzá Remišová.

Állami karantén helyett intelligens karantén

A miniszterelnök-helyettes beszélt az ún. intelligens karanténról is, amely a külföldről hazatérőket segítené.

„Több tízezren vannak kint munkavégzés miatt, de félnek hazajönni, mert állami karanténintézetbe kerülnének, ahol ki lennének téve a fertőzés kockázatának. Az intelligens karantén bevezetését követően otthon maradhatnának, és egy egyszerű módszerrel, telefonon keresztül igazolhatnák, hogy tényleg betartják a karantént”

– fejtette ki Remišová.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: az alkalmazás már elérhető, ahhoz azonban, hogy valóban hatékony legyen, tehát lehetővé váljon a nyomon követés, még szükség lesz egy törvénymódosításra is.

(TASR)