Intenzív harcok dúlnak Mianmarban, ezrek menekültek el onnan

2023. április 7. - 16:58 | Külföld

Mintegy tízezren menekültek el a harcok elől a nyugat-mianmari Kokko településről, amely egy junta-barát milícia kezén van, és számos kínai tulajdonban lévő kaszinó működik benne - írta pénteken a BBC hírportálja a thaiföldi hatóságokra hivatkozva.     A BBC szerint a két évvel korábbi katonai hatalomátvétel után most menekülnek át legnagyobb számban mianmariak a határon.

Intenzív harcok dúlnak Mianmarban, ezrek menekültek el onnan
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A 2021 februári katonai hatalomátvétel óta ez az egyik legnagyobb menekülthullám Mianmarból.

A hadsereg egyelőre nem adott ki közleményt a harcokról.

Két évvel a puccs után a hadseregnek még nem sikerült átvenni az ellenőrzést az ország jelentős területein. Tovább folytatja a harcot a katonasággal évtizedek óta konfliktusban álló etnikai fegyveres csoportokkal a határtérségekben, valamint a nemrégiben alakult Népvédelmi Erőkkel (PDF) az ország többi részén.

Az államcsíny óta sok ezer ember halt meg, és mintegy 1,4 millión menekültek el otthonukból. Az ENSZ szerint megközelítőleg a népesség egyharmada szorul humanitárius segélyre.

A legutóbbi harcok azután kezdődtek, hogy a Karen Nemzeti Felszabadító Hadsereg (KNLA) és szövetségesei határőrállásokra támadtak szerdán Kokko közelében. A két fél vesztesége együttesen meghaladta a nyolcvan embert - közölte a KNLA a BBC thaiföldi munkatársával.

A határmenti térségben tevékenykedő segélymunkások sürgős humanitárius segélyt kértek az iskolákban, kolostorokban és gumiültetvényeken átmenetileg elszállásolt menekültek ellátására.

MTI