Intenzíven kutatják, hogy miért robbant be ennyire a járvány az egyik járásban – egy okot máris találtak

2021. szeptember 18. - 12:07 | Régió

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter pénteken a járványügyi szempontból legrosszabb helyzetben lévő Bardejovi járásba látogatott, amely már péntektől bordó besorolású az új esetszámok gyors növekedése miatt.

Hétfőtől összesen 150 fertőzöttet találtak a régióban, az egészségügyi miniszter ezért egyeztetett a helyi Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársaival a további lépésekről.

A tárcavezető arra szólította fel a helyieket, hogy oltassák be magukat, a vakcina ugyanis védelmet nyújt a fertőzés súlyos lefolyása ellen. Emellett arra kért mindenkit, hogy szigorúan tartsanak be minden járványügyi előírást.

“Szeretnénk megakadályozni a tömeges közösségi terjedést. A betegség súlyos lefolyása elleni ideális védelem az oltás. Jelenleg szűkebb közösségekben vagy kisebb falukban tapasztaljuk a rosszabb helyzetet. A járási hivatallal és az önkormányzatokkal együttműködve készítjük elő a további eljárást” – nyilatkozta a helyszínen a miniszter.

A higiénikusok intenzív ellenőrzéseket tartanak a régióban, amelyek során a járványügyi intézkedések és a karanténkötelezettségek betartását ellenőrzik.

“Az egyik gócpont, amely a fertőzés terjedését okozta, egy lagzi volt. Ellenőrizzük az üzleteket és a szolgáltatásokat, valamint azokat is, akik külföldről érkeznek, az ellenőrzéseket mindenképp szigorítjuk” – mondta Ivana Klobušovská, a bardejovi Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársa.

Daniela Klímová, a hivatal munkatársa kiemelte, fontos, hogy az emberek időben jelezzék, ha kapcsolatban voltak fertőzött személlyel.


(parameter)