INTERPOL: Több mint 21 ezer embert vettek őrizetbe digitális csalás miatt

2020. december 9. - 19:40 | Tech

Több mint 21 ezer embert vettek őrizetbe és mintegy 153 millió dollár törvénytelen jövedelmet foglaltak le egy nemzetközi művelet során az Interpol irányításával - közölte szerdán egy közleményben a nemzetközi rendőri szervezet.

Az egy évig tartó művelet novemberben ért véget.

Az Interpol szerdai beszámolója szerint 21 549 állítólagos csalót vettek őrizetbe, és 310 bankszámlát fagyasztottak be. A First Light fedőnevű művelet 2019 szeptemberében kezdődött egy három hónapos előkészítési fázissal, amelyben 35 ország vett részt, majd egy év intenzív információcsere követte.

A lyoni székhelyű szervezet szerint ez volt az első alkalom, hogy a bűnüldöző szervek globálisan együttműködtek egy ilyen vizsgálatban, minden kontinensen voltak intézkedések a távközlési ágazaton keresztül zajló csalás elleni harc jegyében.

A művelet során hamis, üzleti témájú e-mailekre vagy olyan SMS-ekre bukkantak, amelyek által személyes adatokat akartak kicsalni az áldozatoktól. A vizsgálat szerint az eltulajdonított pénzt illetően számos ország neve felmerült, mivel a bűnözők általában külföldi bankszámlákra utaltak pénzmosás céljából.

A koronavírus-világjárvány hatására nőtt ezeknek a bűncselekményeknek a száma, ami miatt az Interpol arra figyelmeztetett: bár a művelet sikeresnek volt mondható, nagyobb globális együttműködésre van szükség.


(MTI)