Ipolyságnál ezren lépték át a határt szerda reggel

2020. május 27. - 16:45 | Régió

Szerda reggel 1000 szlovák állampolgár lépte át a szlovák-magyar határt az ipolysági határátkelőnél – közölte Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) a szerdai kormányülésen. Az utazókat arra figyelmeztette, hogy csak 48 órán át tartózkodhatnak külföldön. Aki ezt megszegi, arra karantén vár.

Ipolyságnál ezren lépték át a határt szerda reggel
Az ipolysági határátkelő

A külügyi tárca vezetője felszólítja a polgárokat, hogy a határátlépésnél pecsételtessék le az ehhez szükséges nyomtatványt a rendőrséggel. „A visszatéréskor ezzel a nyomtatvánnyal igazolhatják, hogy nem lépték túl a 48 órás határidőt" - mondta Korčok. Hozzátette, a formanyomtatvány felmutatása és lepecsételtetése az állampolgárok kötelessége.

Szlovákia folytatja a tárgyalásokat más országokkal is, de a leggyorsabban Csehország, Magyarország és Horvátország reagált. Ezekbe az országokba a szlovák állampolgárok beutazhatnak 48 órára anélkül, hogy negatív koronavírus-tesztet kellene felmutatniuk, vagy a hazatérésük után kötelezően karanténba kellene vonulniuk. Korčok emlékeztet, hogy Ausztriába továbbra is csak egy 96 órásnál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatása után lehet beutazni. „Biztosíthatom önöket, hogy minden országgal tárgyalunk arról, hogy állampolgáraink ugyanolyan könnyített feltételekkel utazhassanak külföldre, mint amilyeneket mi már most kínálunk az osztrákoknak és más országok állampolgárainak is, vagyis hogy 48 órára teszt nélkül utazhatnak Szlovákiába" - mondta a miniszter. Korčok szerint csupán néhány nap kérdése, hogy létrejöjjön a megállapodás.

A miniszter a közelgő nyári szezonnal és a határok teljes megnyitásával kapcsolatban kijelentette, erről egyelőre korai lenne beszélni. „Az óvatosság valóban helyénvaló. Lépésről lépésre kell haladni, hogy ki tudjuk értékelni, hogyan alakul a járványhelyzet az egyes intézkedések között. Korai lenne még, ha nem egyenesen felelőtlenség, most konkrét időpontot mondani" – szögezte le.

(TASR)