Irakban kivégeztek öt embert terrorizmus miatt

2021. február 9. - 16:44 | Külföld

Kivégeztek kedden Irakban öt embert, akiket terrorizmus miatt ítéltek halálra - közölték biztonsági források az AFP francia hírügynökséggel.

Az igazságszolgáltatás megkapta az elnöki hivatal által jóváhagyott végrehajtási parancsot az öt elítélt esetében - közölték az elnöki hivatal forrásai.

Hírügynökségek a Bagdadtól délkeletre található Násziríja börtönében végrehajtott kivégzésekkel kapcsolatban megjegyzik: a közvélemény haragját felkorbácsolta, hogy januárban kettős, 32 halálos áldozatot követelő öngyilkos robbantásos merénylet történt Bagdad szívében. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Az ilyen súlyos támadások ritkák Bagdadban 2017 vége óta, amikor az iraki biztonsági erők döntő győzelmet hirdettek az országban korábban jelentős területeket ellenőrző Iszlám Állam felett. Az iraki bíróságok azóta több száz halálos ítéletet szabtak ki terrorizmus miatt.

Jogvédők gyakran bírálják a bagdadi vezetést a halálbüntetések miatt, amelyek egyesek szerint "politikai eszközként" is szolgálnak a bosszút követelő közvélemény és a támadások teljes felszámolására képtelen politikai, biztonsági és bírósági apparátus között lavírozó vezetők számára.

Tavaly mintegy száz elítéltet végeztek ki Irakban, ami megközelítőleg hetede volt a világon végrehajtott halálos ítéleteknek.


MTI