Irán betámadta Donald Trumpot

2017. május 22. - 07:59 | Külföld

Élesen bírálta Donald Trump elnök szaúd-arábiai kijelentéseit és az általa kötött megállapodásokat vasárnap éjjel a közösségi médiában Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

Irán betámadta Donald Trumpot
Donald Trump (Fotó: AP/TASR)

"Az Egyesült Államok elnöke a demokrácia és mértékletesség fellegvárából támadja Iránt, ahol éppen most voltak igazi választások" - írja a berendezkedését tekintve demokratikusnak aligha nevezhető arab monarchiára utalva Zaríf, majd a Trump által kötött megállapodásokkal kapcsolatban hozzáteszi: "ez külpolitika vagy Szaúd-Arábia lehúzása 480 milliárd dollárral?"

Trump Szaúd-Arábiában globális koalícióra szólított fel a szélsőségesek ellen, s külön kiemelte Iránt mint a fegyveres csoportok egyik legjelentősebb támogatóját. Szalmán szaúdi király pedig a két ország közös ellenfelének és a terrorizmus forrásának nevezte Iránt, melyet Szaúd-Arábiának és az Egyesült Államoknak együtt kell legyőznie.

"Irán évtizedek óta szítja a felekezeti erőszak és a terrorizmus tüzét" - húzta alá Donald Trump Szaúd-Arábiában.

Rijád és Teherán évtizedek óta verseng egymással a Közel-Kelet fölötti minél nagyobb befolyásért. A két ország között azt követően robbant ki közvetlen diplomácia konfliktus, hogy Szaúd-Arábia tavaly január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő, arab Szaúd-Arábia és a síita, jellemzően perzsa Irán között évek óta vetélkedés zajlik a térség felett gyakorolt befolyásért. A tavaly nyáron Irán atomprogramjáról - Teherán, valamint a nagyhatalmak és Németország között - létrejött megállapodás viszont jelentősen javította Teherán pozícióját a nemzetközi közösségben.

(MTI)