Irán négymilliárd dollárt követel Izrael miatt Washingtontól atomtudósai meggyilkolásáért, de nem nevezték meg a szóban forgó tudósokat

2022. június 23. - 19:57 | Külföld

Egy iráni bíróság elrendelte csütörtökön, hogy az amerikai kormánynak 4,3 millió dollárt kell fizetnie az utóbbi, mintegy tíz évben meggyilkolt iráni atomtudósok hozzátartozóinak büntetésként és kártérítésként - jelentette az iráni állami média.

Irán négymilliárd dollárt követel Izrael miatt Washingtontól atomtudósai meggyilkolásáért, de nem nevezték meg a szóban forgó tudósokat
Fotó: TASR/AP

Teherán mindig Izraelt vádolta atomtudósainak meggyilkolásával, de kártérítést most azért az Egyesült Államoktól követel, mert a bíróság indoklása szerint Washington "közvetve és közvetlenül támogatja a cionista rezsimet" a célzott emberölések végrehajtásában. Izraelt, mint államot, a bíróság nem is nevezhette meg, ugyanis Teherán az 1979-es iszlám forradalom óta nem ismeri el.

Az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség szerint a bírósági határozat a végrehajthatatlansága miatt csak jelképes - Iránban nincs elkobozható amerikai vagyon -, de jól érzékelteti, hogy mennyire feszült lett mára a helyzet a Nyugat és Irán között a perzsa atomprogram miatt. Az iráni atomprogramról szóló 2015-ös hathatalmi megállapodás újjáélesztéséről szóló tárgyalások megrekedtek, de közben Irán egyre gyengébb nemzetközi felügyelet alatt egyre közelebb kerül ahhoz, hogy fegyverminőségű uránt állítson elő dúsítással.

A kifejezetten az Egyesült Államokkal szembeni panaszok kivizsgálására létrehozott iráni bíróságon három meggyilkolt és egy megsebesített atomtudós családtagjai indítottak pert - jelentette az IRNA állami hírügynökség, de nem nevezte meg sem a szóban forgó tudósokat, sem a felpereseket. Legutóbb, 2020 novemberében a Mohszen Fahrizadeh atomfizikust szállító autókonvojt érte gyilkos támadás Teherán közelében.

A bíróság a per során tanúnak beidézett 37 volt amerikai tisztségviselőt, köztük Barack Obama és Donald Trump elnököket, Mike Pompeo külügyminisztert, Brian Hook iráni különmegbízottat és Ashton Carter védelmi minisztert.

mti/para