Irán nem teljesíti az atomalkuban vállalt kötelezettségeit!

2019. május 8. - 08:42 | Külföld

Irán nem teljesíti a 2015-ös atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeit, és erről értesítette a megállapodást aláíró nagyhatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot - közölte szerdán az IRIB állami televízió.

A tájékoztatás szerint Haszan Róháni iráni államfő levelet írt azon országok diplomáciai képviselőinek, amelyek az Egyesült Államoknak az atomalkuból történt kilépése után is úgy döntöttek, hogy tiszteletben tartják az Iránnal kötött megállapodást.

Zaríf: Teherán nem lép ki a megállapodásból

Irán bizonyos önkéntes vállalásaitól el fog állni, de nem mondja fel az ország atomprogramjáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodást - jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kedd éjjel.

Az iráni diplomácia vezetője ezt azzal indokolta, hogy az egyezség többi részes állama nem volt képes ellenállni az Egyesült Államok nyomásának. Az iráni állami média beszámolója szerint Teherán szerdán levélben értesíti a megállapodást aláíró többi felet, az Egyesült Királyságot, Németországot, Franciaországot, Oroszországot és Kínát, hogy Irán milyen formában "csökkenti kötelezettségeit".

"Irán minden következő lépése teljes mértékben összhangban lesz a megállapodással, melyből nem lépünk ki" - szögezte le Mohamed Dzsavád Zaríf.

(MTI)

Címkék: Irán, atomalku