Irán: terrorcselekmény történt az egyik urándúsítóban

2021. április 11. - 18:42 | Külföld

Terrorcselekmény következtében történt üzemzavar vasárnap a natanzi urándúsítóban - közölte Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője, akit az iráni állami tévé idézett.

Irán: terrorcselekmény történt az egyik urándúsítóban
Fotó: MTI/EPA

Szálehi leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (IÁ) reagálnia kell a "nukleáris terrorizmus" eme esetére. Irán fenntartja a jogot, hogy válaszlépéseket tegyen az elkövetők ellen - tette hozzá.

Behruz Kamalvandi, az iráni atomenergiai hivatal szóvivője vasárnap közölte, hogy üzemzavar volt az Iránban, az ország középső részén, a Natanz városánál működő atomipari létesítménynél.

Éppen előző este helyezték üzembe Natanzban az új, nagyobb teljesítményű urándúsító centrifugákat, amelyek működtetése sérti az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt nemzetközi megállapodást. Tavaly júliusban rejtélyes eredetű robbanás rázta meg a natanzi üzemet, amiről az iráni hatóságok később azt közölték, szabotázs történt. Megfigyelők szerint Izrael hajthatott végre támadást az urándúsító üzem ellen.

Hírszerzési források szerint a Moszad kibertámadást hajtott végre a natanzi urándúsító ellen

Az izraeli külföldi hírszerző ügynökség, a Moszad kibertámadást hajtott végre a natanzi urándúsító ellen - jelentette vasárnap az izraeli közszolgálati rádió meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A Kan rádió nem közölte, hogy mely ország hírszerzésére hivatkozott híradásában.


(MTI)

Címkék: Irán, urándúsító