Irán újabb műholdat bocsát fel a világűrbe

2020. február 9. - 12:54 | Tech

Irán újabb műholdat bocsát fel a világűrbe vasárnap - közölte Mohammad Dzsavád Azari-Dzsahromi iráni kommunikációs miniszter.

A Zafar nevű műhold néhány órán belül Föld körüli pályára áll - idézte a tárcavezetőt az IRIB iráni hírügynökség. Az iszlám köztársaság tavaly legalább két sikertelen kísérletet hajtott végre műholdakkal.

Az Egyesült Államok aggódik, hogy azok a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták, amelyekkel Irán szatelliteket bocsát fel, nukleáris töltetekkel felszerelve háborús célokat szolgálhatnak. Teherán szerint fejlesztései békés szándékúak, és sohasem törekedett atomfegyver előállítására.

Irán és az Egyesült Államok között fokozódott a feszültség azóta, hogy Washington 2018 májusában egyoldalúan felmondta az atomalkut, amelyben Irán a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe kötelezettséget vállalt atomprogramja korlátok közé szorítására. Donald Trump amerikai elnök azt kifogásolta, hogy a szerződés nem szabályozza az iráni rakétaprogramot, illetve Teherán regionális szerepvállalását. Az elmúlt évben az iszlám köztársaság is fokozatosan kivonta magát az egyezmény hatálya alól, miután hiába kérte annak többi aláíróját, hogy ellensúlyozzák az újra életbe léptetett szankciók negatív gazdasági hatásait.

Tovább éleződött a helyzet azt követően, hogy az Egyesült Államok január elején Bagdadban likvidálta Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységének parancsnokát.

Azari-Dzsahromi elmondta, hogy a Zafar műhold elsőként Szulejmáni képét fogja sugározni. Irán 2009-ben állította Föld körüli pályára első (Omid) műholdját, amelyet 2011-ben és 2012-ben újabbak követtek.


MTI

Címkék: műhold, Irán