Irán üzent az Amerikai Egyesült Államoknak: "Irán már ezer éve büszkén áll, míg azok, akik rátámadtak, mind letűntek"

2019. május 20. - 14:35 | Külföld

Az iráni külügyminiszter hétfői nyilatkozatában óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy megkockáztasson egy Irán elleni támadást, arra figyelmeztetve, hogy ebbe a vállalkozásba a történelem során már mások is belebuktak.

Irán üzent az Amerikai Egyesült Államoknak: "Irán már ezer éve büszkén áll, míg azok, akik rátámadtak, mind letűntek"
Fotó: AP

"Irán már ezer éve büszkén áll, míg azok, akik rátámadtak, mind letűntek"

- írta hétfői mikroblog-bejegyzésében Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, válaszul Donald Trump amerikai elnök nem sokkal korábbi, Iránnal kapcsolatos kijelentésére, amelyben megfenyegette a közel-keleti országot.

Az iráni külügyminiszter a bejegyzésben azt írta, hogy Trump most ugyanazt akarja, amibe már Nagy Sándor és Dzsingisz kán is belebukott: Irán legyőzését.

"Próbálja ki inkább a tiszteletet - az működni fog!"

- tette hozzá Zaríf.

Vasárnap rakéta csapódott be a bagdadi amerikai nagykövetség közelében, a becsapódás után pedig egy iraki katonai szóvivő Bagdadban azt mondta újságíróknak, hogy a rakétát nagy valószínűséggel az iraki főváros keleti részén lőtték ki, ahol jobbára az Irán által támogatott síita milíciák otthona van. Nem sokkal később Donald Trump Twitteren fenyegette meg a síita államot, leszögezve: "Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz."

A Washington és Teherán között az elmúlt hetekben erősödő feszültséggel kapcsolatban hétfőn több befolyásos iraki síita politikus is megszólalt. Muktada asz-Szadr, akinek a pártszövetsége nyerte a 2018 tavaszán tartott iraki parlamenti választásokat, leszögezte: az iraki nép ellensége bármely olyan politikai párt, amely megkísérli bevonni Irakot egy esetleges amerikai-iráni konfliktusba.

"Egy ilyen háború Irak végét jelentené. Nekünk békére és újjáépítésre van szükségünk"

- tette hozzá a politikus.

Kaisz al-Hazali, az egyik iráni támogatású milícia vezetője kijelentette, ellenez minden olyan lépést, amely háborúra ad okot.

Hádi al-Amiri, az Iránnal szoros kapcsolatokat ápoló síita milícia, a Badr Brigádok parancsnoka szintén közleményt adott ki, amelyben felszólít minden irakit, fogjon össze annak érdekében, hogy Irakot és a térséget megóvja a konfliktustól:

"Ha háború törne ki (...), az mindenkit elemészt majd"

- figyelmeztetett.

(MTI)

Címkék: Irán, Donald Trump