Irán üzent az Amerikai Egyesült Államoknak: "Irán már ezer éve büszkén áll, míg azok, akik rátámadtak, mind letűntek"

Az iráni külügyminiszter hétfői nyilatkozatában óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy megkockáztasson egy Irán elleni támadást, arra figyelmeztetve, hogy ebbe a vállalkozásba a történelem során már mások is belebuktak.

Irán üzent az Amerikai Egyesült Államoknak: "Irán már ezer éve büszkén áll, míg azok, akik rátámadtak, mind letűntek"
Fotó: AP

"Irán már ezer éve büszkén áll, míg azok, akik rátámadtak, mind letűntek"

- írta hétfői mikroblog-bejegyzésében Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, válaszul Donald Trump amerikai elnök nem sokkal korábbi, Iránnal kapcsolatos kijelentésére, amelyben megfenyegette a közel-keleti országot.

Az iráni külügyminiszter a bejegyzésben azt írta, hogy Trump most ugyanazt akarja, amibe már Nagy Sándor és Dzsingisz kán is belebukott: Irán legyőzését.

"Próbálja ki inkább a tiszteletet - az működni fog!"

- tette hozzá Zaríf.

Vasárnap rakéta csapódott be a bagdadi amerikai nagykövetség közelében, a becsapódás után pedig egy iraki katonai szóvivő Bagdadban azt mondta újságíróknak, hogy a rakétát nagy valószínűséggel az iraki főváros keleti részén lőtték ki, ahol jobbára az Irán által támogatott síita milíciák otthona van. Nem sokkal később Donald Trump Twitteren fenyegette meg a síita államot, leszögezve: "Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz."

A Washington és Teherán között az elmúlt hetekben erősödő feszültséggel kapcsolatban hétfőn több befolyásos iraki síita politikus is megszólalt. Muktada asz-Szadr, akinek a pártszövetsége nyerte a 2018 tavaszán tartott iraki parlamenti választásokat, leszögezte: az iraki nép ellensége bármely olyan politikai párt, amely megkísérli bevonni Irakot egy esetleges amerikai-iráni konfliktusba.

"Egy ilyen háború Irak végét jelentené. Nekünk békére és újjáépítésre van szükségünk"

- tette hozzá a politikus.

Kaisz al-Hazali, az egyik iráni támogatású milícia vezetője kijelentette, ellenez minden olyan lépést, amely háborúra ad okot.

Hádi al-Amiri, az Iránnal szoros kapcsolatokat ápoló síita milícia, a Badr Brigádok parancsnoka szintén közleményt adott ki, amelyben felszólít minden irakit, fogjon össze annak érdekében, hogy Irakot és a térséget megóvja a konfliktustól:

"Ha háború törne ki (...), az mindenkit elemészt majd"

- figyelmeztetett.

(MTI)