Iránban kivégeztek egy iráni férfit, aki állítólag a CIA-nak dolgozott

2020. július 14. - 13:12 | Külföld

Iránban kivégeztek egy férfit, aki a vádak szerint információkat szolgáltatott az iráni rakétaprogramról az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) - közölte kedden a Mizan iráni hírügynökség bírósági tájékoztatásra hivatkozva.

Reza Aszgari korábban az iráni védelmi minisztérium alkalmazottja volt, és négy éve vonult nyugdíjba. A múlt héten végezték ki - közölte Gulamhosszein Eszmaili bírósági szóvivő, aki szerint az elítélt a minisztériumban töltött utolsó éveiben kémkedett a CIA-nak, információkat adott el pénzért az iráni rakétaprogramról.

"Azonosították, ítélkeztek felette, és halálra ítélték"

- mondta a szóvivő.

Eszmaili arról is beszámolt, hogy halálra ítélték Mahmúd Múszávi Madzsdot, aki a vád szerint az Egyesült Államoknak és Izraelnek kémkedett. Az ő halálos ítéletét még nem hajtották végre.

Korábbi teheráni közlés szerint 17 kémet fogtak el, akik a CIA-nak dolgoztak.

Irán időről időre bejelentést tesz más országoknak dolgozó ügynökök letartóztatásáról. Júniusban közölte, hogy egy Teherán melletti börtönben felakasztották Dzsalál Hádzsizavart, akik ugyancsak a védelmi minisztériumban dolgozott, és a bírósági eljáráson beismerte, hogy CIA fizetett kéme volt. A hatóságok közölték, hogy kémberendezéseket találtak az otthonában. Hádzsizavar feleségét 15 év börtönre ítélték közreműködése miatt.

(MTI)