Iráni elnök: Vissza kell verni a cionista agressziót

2019. április 18. - 09:33 | Külföld

Az Egyesült Államokat és Izraelt okolta a térség jelenlegi problémáiért Haszan Róháni iráni elnök csütörtökön, az iráni fegyveres erők napjának alkalmából elmondott beszédében, amelyet az állami televízió is közvetített.

Iráni elnök: Vissza kell verni a cionista agressziót
Fotó: TASR/AP

Róháni felszólította a térség országait és a többi muszlim országot, tegyék félre ellentéteiket és egyesüljenek "a cionista és az amerikai agresszió ellen".

Hozzátette, hogy közös erővel sikerül visszaadniuk  az őket megillető történelmi jogokat a palesztinoknak, akik - emelte ki - már hetven éve megszállás alatt élnek.

"A térség népei évszázadokon át békében éltek egymás mellett. Minden mostani problémáinkat mások okozzák"

- jelentette ki Róháni, egyúttal hangsúlyozta, hogy Irán semmiféle fenyegetést nem jelent a muszlim országokra és azok érdekeire nézve.

Az Egyesült Államok április elején hivatalosan is terrorszervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát; ez az első eset, hogy egy más állam fegyveres erőit vagy egy részét így minősítik Washingtonban. A döntést üdvözölte Irán régiós riválisa, Szaúd-Arábia, és a síita többségű, ám szunnita királyi család uralta Bahrein is.

Róháni - több más magas rangú iráni politikussal együtt - súlyos hibának nevezte a washingtoni döntést.

(MTI)

Címkék: Haszan Rohani, Irán