Iskola elleni fegyveres támadást hiúsított meg az orosz titkosszolgálat

2020. december 9. - 14:18 | Külföld

Egy 18 éves fiatal akart fegyveres támadást végrehajtani egy tulai iskola ellen.

Iskola elleni fegyveres támadást hiúsított meg az orosz titkosszolgálat
Illusztrációs fotó

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közleménye szerint a fiútól egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert és iskola elleni támadásokra vonatkozó anyagokat foglaltak le. Az ügyben eljárás indult, egyelőre tiltott fegyvertartás címén, a tervezett merénylet minősítése későbbre várható.

Krasznojarszkban egy bíróság szerdán elrendelte egy őrizetben lévő fiatal pszichiátriai kényszerkezelését. A fiút szeptemberben vette őrizetbe az FSZB, azzal a gyanúval, hogy iskolai tanévnyitó ünnepségen támadásra készült. Az akkori, a készülő pokolgépes támadás helyszínének megnevezését kerülő beszámoló szerint mintegy száz embert szándékozott megölni.

Szeptember elején egyébként az FSZB összesen 13 olyan fiatalt fogott el, akik tanintézmények, forgalmas helyszínek és rendvédelmi szervek épületei ellen készültek fegyveres támadásokat végrehajtani Oroszország több régiójában. A szolgálat nem ismertette akkor az őrizetbe vettek korát és indítékait sem, csak annyit, hogy 11-en közülük egy zárt közösségimédia-csoport tagjai.

A tömeggyilkosságokat a gyanúsítottak robbanószerkezetekkel, gyújtókeverékekkel, valamint lő- és hidegfegyverekkel készültek végrehajtani. Az interneten hasonló támadások elkövetésére buzdítottak másokat is.

Orosz hírügynökségek szerint az FSZB ezt megelőzően csak idén nyolc, iskolák elleni támadást hiúsított meg, Kosztromában, Sznyezsinszkben, Szaratovban, Kercsben, Szahalin szigetén, Krasznojarszkban, Tyumeny megyében és Volgográdban. Valamennyi gyanúsított fiatalabb volt 20 évesnél.

MTI