ISKOLABUSZ: Pár héten belül düböröghet a doborgazi kísérleti projekt

Érsek Árpád szerint a buszok Vajkáról és Bodakról szállítanák a gyerekeket a doborgazi iskolába, bár a bodakiak inkább Bős felé kacsingatnak.

ISKOLABUSZ: Pár héten belül düböröghet a doborgazi kísérleti projekt
Fotó: TASR

Kisiskoláink megmaradását segítheti, ha beválik az egy hónapon belül elindított iskolabusz kísérleti projekte. Legalábbis a közlekedési tárca vezetője szerint. Érsek a belügyminisztérium és az oktatásügyi minisztérium irányítójával közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a Doborgaz vonzáskörzetében indítandó projektet remélhetőleg még a nyári szünetig kiértékelik, hogy szeptembertől már élesben is működhessen.

A közlekedési miniszter közölte, a doborgazi iskolába Vajkáról és Bodakról szállítanák a gyerekeket.

Ha a kísérleti projekt működni fog, az oktatásügyi miniszter megszólítja az iskolákat a sulibuszos pályázati lehetőséggel kapcsolatban. Peter Plavčan közölte, ez a kezdeményezés egy új lehetőséget teremt az önkormányzatok iskolaügyi együttműködésére.

Robert Kaliňák belügyminiszter szerint az így teremtett piaci helyzet eldöntheti, mely iskolák lesznek népszerűek a szülők számára.

A közlekedési minisztérium szerint az iskolabusz projektje megkönnyítheti a diákok iskolába való eljutását és növelheti a biztonságukat is.

 

A bodaki gyerekek inkább Bősre járnak

A kísérleti projekt kapcsán megszólítottuk az érintett települések polgármestereit is.

Boráros József még nem egyeztetett a környékbeli polgármesterekkel, mivel az iskolabusz-projekttel kapcsolatban még nem értesült semmi konkrétumról. „Amint értesítenek, hogy kapunk buszt, azt követően leülök a kollégákkal megvitatni a kérdést” – nyilatkozta a falu első embere.

Boráros volt az, aki az iskolabusz ügyével levélben megszólította Érsek Árpádot, tudna-e segíteni a diákok utaztatásában. A polgármester közölte, majd az „idő megmutatja, mennyi diák venné igénybe” a szolgáltatást.

Bodak polgármestere csak a sajtóból értesült a projektről. Világi Tamás szerint a bodaki gyerekek a 12 kilométerre lévő Bősre járnak iskolába, nincs információja arról, hogy akár egy diák is a doborgazi alapiskolát látogatná. Viszont a bősi irányba lenne igény iskolabuszra – jegyezte meg. A sajtóban felröppentett téma foglalkoztatja a falubelieket, és a márciusi képviselőtestületi ülésen megtárgyalják az ügyet.

A szomszédos Vajka polgármestere is csupán a médiából szerzett értesülésekre hagyatkozik, önkormányzatok közötti előzetes egyeztetésre nem került sor. Álló Donát tájékoztatta lapunkat, hogy a doborgazi általános iskolába csak néhány alsó tagozatos diák jár be Vajkáról és kérdés az, hogy ez a jövőben mennyiben változtathat ez az elviekben támogatandó iskolabuszos lehetőség.

(sárp)