Iskolai mészárlásra készült két tizenéves

2020. február 19. - 10:54 | Külföld

Őrizetbe vettek a rendvédelmi szervek két tizenévest, akik oktatási intézményekben készültek "terrorcselekményeket" elkövetni a Krím félszigeti Kercs városában - közölte kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közönségkapcsolatokért felelős központja.

Az FSZB szerint a 17., illetve 16. évében járó két kercsi lakos "szélsőséges ideológiák híve" és annak a Vlagyiszlav Roszljakovnak a követője, aki 2018 októberében egy kercsi műszaki iskolában 15 tanulót és öt felnőttet lőtt agyon. A támadó, aki a helyszínen öngyilkosságot követett el, 18 éves volt.

A szolgálat arról tájékoztatott, hogy a két gyanúsított tizenéves lakóhelyén roncsoló elemekkel megtöltött, házi készítésű robbanószerkezeteket és ilyenek előállítására alkalmas anyagokat foglaltak le. Az FSZB szerint a pokolgépek hatását háziállatokon próbálták ki.

A szolgálat közölte, hogy az egyik gyanúsítottal 2018 novemberében "megelőző beszélgetést" folytattak le, miután a közösségi médiában a Roszljakov ámokfutását helyeslő kijelentéseket posztolt. Ez azonban hatástalan maradt, mert a fiú belépett egy internetes neonáci csoportba, amelynek Roszljakov is tagja volt.

Az FSZB szerint a két őrizetbe vett tizenéves iskolák elleni fegyveres támadásokat tervezett, amihez - csakúgy, mint a robbanószerkezetek előállításhoz - az interneten beszerzett információkat használtak fel. A gyanúsítottak emellett a közösségi médiában és messenger alkalmazásokban olyan "halálcsoportok" adminisztrátorai voltak, amelyek tagjait hasonló támadások elkövetésére biztatták.

Az FSZB arról is beszámolt, hogy a nyugat-szibériai Kurgan megyében "intézkedéseket foganatosítottak" egy 2004-es születésű fiatalember ügyében, aki kapcsolatban állt a gyanúsítottakkal és aki tanúvallomást tett.

A Krím félszigetet 2014-ben csatolta el Ukrajnától Oroszország. A lépés az ENSZ tagállamainak túlnyomó többsége szerint nem volt jogszerű.


MTI