Iskolai támadás: Az Európai Bizottság a legmélyebb szolidaritását fejezte ki Szlovákiával

2020. június 13. - 08:23 | Belföld

Az Európai Bizottságot (EB) megrázta a vrútky-i tragédia híre, és együtt érez a szlovák állampolgárokkal. Ezt pénteken jelentette ki Eric Mamer, az EB vezető szóvivője. 

Iskolai támadás: Az Európai Bizottság a legmélyebb szolidaritását fejezte ki Szlovákiával
Fotó: TASR

A szóvivő Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nevében őszinte részvétet nyilvánított a meggyilkolt igazgatóhelyettes hozzátartozóinak és barátainak.

„Megmentette a kollégái és a diákjai életét. Önzetlen, bátor cselekedetet hajtott végre, és ez az életébe került”

– mutatott rá Mamer. Hozzátette: az EB a sebesülteknek gyors felépülést kíván, Szlovákia lakosaival pedig a legmélyebb szolidaritását fejezi ki. A támadásban megsérült az igazgatónő, két diák és két rendőr is.

Mamer nyilatkozatát szlovákul egészítette ki Peter Stano, Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője, aki a TASR hírügynökségnek megerősítette, hogy a meggyilkolt pedagógus, Jaroslav Budz az osztályfőnöke volt. Szavait Szlovákia lakosainak címezte.

„Ahogy önöket, úgy minket is sokkolt a vrútky-i tragédia híre. Osztjuk a gyászukat és a fájdalmukat. Engedjék meg, hogy az Európai Bizottság elnöknője és az Európai Külügyi Szolgálat nevében őszinte részvétemet nyilvánítsam Jaroslav Budz családjának, barátainak és volt diákjainak.

Budz az osztályfőnököm volt, matematikát és kémiát tanított. Utolsó leckéjét emberségből, önzetlen, bátor önfeláldozásból adta. Az életével fizetett, hogy megmenthessen másokat. Emlékét örökre megőrizzük”

– nyilatkozta Stano a videokonferencia formájában tartott sajtótájékoztatón. Hozzáfűzte: bízik benne, hogy a sebesültek mielőbb felépülnek.

Csütörtökön Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság szlovák alelnöke is reagált a vrútky-i tragédia hírére. Elmondta: együtt gyászol a vrútky-iakkal. Utalt rá, hogy az iskolának az egyik legbiztonságosabb helynek kellene lennie. Az elhunyt tanár hozzátartozóinak részvétet nyilvánított, a sebesülteket támogatásáról biztosította.

(TASR)