Iskolanyitás: a komáromi igazgatók szerint óriási a káosz

2021. február 7. - 16:19 | Régió
Iskolanyitás: a komáromi igazgatók szerint óriási a káosz
Fotók: illusztráció

Több település és város késlelteti az iskolák és óvodák megnyitását, főleg az állandóan változó járványhelyzet miatt. Komáromban az óvodák és általános iskolák alsó tagozatai kinyitnak. Több oktatási intézményben lehetőséget biztosítanak a tanárok, szülők és később a gyermekek tesztelésére, hogy beinduljon az oktatás.

„A hétvégén Komárom hat iskolájában alakítottunk ki olyan mintevételi pontot, ahol az alapiskolák tanárai és a szülők leteszteltethetik magukat“ – nyilatkozta Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Az Eötvös Utcai Alapiskola igazgatója, Majer Péter elmondta, ez hogyan fest majd a gyakorlatban. A diákok testhőmérsékletét minden reggel megmérik, illetve kötelező a maszkviselés és kézfertőtlenítés. Az első napon a szülők bemutatják a negatív tesztet és a becsületbeli nyilatkozatot, miszerint nem volt pozitív eredményük.

„ Az oktatás rendesen, órarend szerint folytatódik. Délután napközis foglalkozások is vannak, azzal a különbséggel, hogy mindenki a saját napközisével a saját osztályában tanul“ – mondta az igazgató.

Ami a város középiskoláit illeti, az öt iskola igazgatója együttesen úgy döntött, szerdáig nem nyitnak ki, és megvárják a megye döntését. Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója a következőképpen látja a jelenlegi helyzetet:

„Nagyon rossz a kormánytagok kommunikációja, hiszen hétfőn az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy óriási a gond és csak sms-ek segítségével mehetünk ki a lakásból. Másnap az iskolaügyi miniszter bejelentette, hogy megnyitja az iskolákat. Harmadik nap a harmadik miniszter kijelentette, hogy minden dolgozó, az is, aki otthonról dolgozik, menjen haza. Negyedik nap a kormányfő kijelentette, hogy szerinte ez a döntés helytelen, nem nyitná meg az iskolákat. Óriási a káosz.“

A középiskolák felmérést végeztek a diákok körében, általában a tanulók 20-25 százaléka hajlandó visszaülni az iskolapadba. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a kollégiumok nem nyithatnak ki továbbra sem. A Selye János Gimnázium és az Ipari Szakközépiskola tanulóinak is körül-belül 30 százaléka kollégista.


(ha)