Ismeretlen fegyveresek megtámadtak egy kabuli klinikát

2020. május 12. - 12:12 | Külföld

Ismeretlen fegyveresek megtámadtak egy kabuli klinikát kedden - adta hírül az afgán belügyminisztérium.

Ismeretlen fegyveresek megtámadtak egy kabuli klinikát
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A százágyas állami Dast-e-Barcsi Kórházat az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet támogatja - mondta el Vahídulláh Majar egészségügyi szóvivő. Az MSF szülészeti klinikát működtet a létesítményben, amely az afgán főváros egyik legszegényebb körzetében található. A többségében síiták lakta kerületben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet korábban többször hajtott végre támadást.

A biztonsági erők a helyszínen vannak. A kórháznál lövések dördültek és robbanásokat lehetett hallani - számoltak be belügyi források.

Egyelőre nem tudni, kik állnak az incidens mögött, ahogy azt sem, hogy vannak-e áldozatok. Az AP amerikai hírügynökség négy sebesültről tud.

A tálibok közölték: nem ők felelősek a történtekért. A felkelők - akik február végén megállapodást írtak alá az Egyesült Államokkal - megígérték, hogy tartózkodnak a kormányerők és a sűrűn lakott területek elleni támadásoktól.

Kabulban több véres merényletre került sor az elmúlt hónapokban, amelyek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Az afgán biztonsági erők hétfőn bejelentették, hogy elfogták az Iszlám Állam három magas rangú tagját. A múlt héten a terrorszervezet egyik sejtjének több tagját megölték és letartóztatták. A hatóságok szerint a szóban forgó sejt számlájára írható több véres kabuli támadás, köztük az, amelyet egy szikh templom ellen követtek el márciusban. Az Iszlám Állam hétfőn pokolgépes merényleteket követett el Kabulban, amelyben négy civil, köztük egy gyermek megsebesült.

Eközben számos ember életét vesztette egy öngyilkos merényletben az ország keleti részén található Nangarhar tartományban kedden. A merénylő egy temetési menetben robbantotta fel magát - mondta el egy helyi tisztségviselő.

(MTI)