ISMERETLEN TÖRTÉNETEK II. – Cséfalvay Á. András online fotókiállítása

2021. január 25. - 23:22 | Kultúra

Kedden 17 órakor megnyílik Cséfalvay Á. András, a Paraméter fotósának online fotókiállítása.

ISMERETLEN TÖRTÉNETEK II. – Cséfalvay Á. András online fotókiállítása
Fotó: Cséfalvay Á. András

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet jelenleg nem teszi lehetővé a hagyományos tárlatok látogatását. Addig sem kell viszont teljesen lemondanunk a művészetekről, az online előadások és kiállítások ugyanis segítenek átvészelni ezt az időszakot.

A rangos nemzetközi elismerésekben részesült dunaszerdahelyi fotóriporter, Cséfalvay Á. András Ismeretlen történetek II. című online fotókiállítása január 26-án 17 órától lesz elérhető.

Cséfalvay Á. András fotókiállítása három különleges család életébe enged betekintést. „Életek, melyekben az emberi kapcsolatok, a mozgás öröme, a család támogatása felértékelődik. Mást jelent az elérhetetlen, és mást jelent a hit. Ami közös, az a pillanat megélésének öröme, mely Lili, Réka és Tomi tekintetében ugyanaz. Cséfalvay Á. András képei intim közelségbe hoznak minket ezekkel az életekkel” – így jellemezte a fotóriporter tárlatát Salgó Viktória művészettörténész.

Lili és Emili vidám, életrevaló négyéves ikrek. Emili egészséges, Lili születésénél problémák adódtak, gyermekkori agyi bénulásban szenved. Szüleik mindent megtesznek, hogy Lili egészségi állapota javuljon, erősödjenek az izmai, és ezáltal képes legyen önállóan ülni, mászni, állni és járni.

Tomi egy nagyon ritka, gyógyíthatatlan betegségben, xeroderma pigmentosumban szenved, amely egymillió emberből egyet érint. Tünetei közt szerepel a gyors leégés, az egyenetlenné váló, szeplőszerű foltokkal teli, hegesedésre hajlamos bőr, de könnyebben kialakulnak a rosszindulatú bőrdaganatok is. Tomika egy speciális, a NASA által kifejlesztett anyagból készült védőruhában merészkedhet ki az utcára.

Réka szavak helyett a szemeivel kommunikál, gondolatai, lénye be van zárva a testébe. Gyermekkori agyi bénulása miatt nem tud beszélni, önállóan mozogni, mindenben édesanyja segítségére szorul. Nagyon ügyes kislány, a képességei az állapotához képest kimagaslóan jók, megtanult olvasni, számolni. Jelenleg anyukája kreatív módszerekkel tanítja őt otthon. A tanulás mellett minden nap tornáznak, hogy Réka izmai erősödjenek. Legjobb barátnője Zoé, akivel kislány koruk óta ismerik egymást, társasjátékoznak, festenek, szórakoznak.

A kiállítás megtekintése ingyenes, kedden 17 órától IDE kattintva lesz elérhető.


A dunaszerdahelyi fotóriporter 2017-ben a Slovak Press Photo 6. évadjának gáláján részesült rangos elismerésben. 2018-ban a Cseh Sajtófotó prágai gáláján kapott különdíjat.

2019 januárjában a Magyar Sajtófotó Pályázaton díjazták. Akkor a Portré kategóriában harmadik díjat, a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában pedig második díjat szerzett.

Másfél évvel ezelőtt két fotósorozatát is jelölték ugyanabban a kategóriában a Szlovák Sajtófotó Díjra. A Riport kategória győztese Cséfalvay Á. András Vivien című fotósorozata lett.

Tavaly januárban pedig ugyancsak a Magyar Sajtófotó Pályázaton jutalmazták: a Mindennapi élet kategóriában ért el első helyezést.


(fl)