ISMERETLEN TÖRTÉNETEK III. – Három rövid történet három különleges gyermekről

2022. január 26. - 07:20 | Kultúra

Egy évvel a sorozat második részének bemutatása után, kedden 17 órakor megnyílt Cséfalvay Á. András, a Paraméter fotósának online fotókiállítása, az Ismeretlen történetek III.

ISMERETLEN TÖRTÉNETEK III. – Három rövid történet három különleges gyermekről
Fotók: Cséfalvay Á. András (További fotókért kattints a képre!)

Az Ismeretlen történetek című fotókiállítás ezúttal is három különleges gyermek életét mutatja be.

Marcus veleszületett szívfejlődési rendellenességgel – egykamrás szívvel él, amihez autizmus és értelmi fogyatékosság társul. Mindennapi életét saját szabályai, szokásai, rituáléi határozzák meg. Bármilyen új dolog nyugtalanságot, félelmet kelt benne. Szülei és testvére igyekeznek mindenben alkalmazkodni hozzá. Gyenge szíve miatt fokozottan ügyelnek arra, hogy ne idegesítsék fel. A nyugalmat és a biztonságot a szobája jelenti számára, ott tölti élete nagy részét, onnan figyeli a világot.

Dorina zöldhályoggal és exoftalmusszal, azaz dülledt szemgolyóval született. Nyitott szájpadlása és gégemetszése következtében nem ehet vagy ihat, édesanyja egy speciális gép segítségével gyomorkatéteren keresztül táplálja. Gyenge immunrendszere miatt nem nagyon merik kivinni az utcára.

Jakub első osztályba jár. Keresi a helyét a világban. Mindennapjait áthatja az állandó félelem a külvilágtól, változásoktól és ismeretlentől, váratlan eseményektől. Fontos számára a kiszámíthatóság, akkor érzi magát biztonságban, ha pontosan ismeri a napirendet. Ötéves korában autizmus spektrum zavart (ASD) állapítottak meg nála. Családjával a speciális iskola miatt költöztek Kelet-Szlovákiából Érsekújvárba.

"Nagyjából 2016 óta foglalkozom érdekes, különleges emberek fotózásával, és szerintem még bőven van mit felfedeznem ebben a témakörben. Még gyakorló tanárként kezdett el foglalkoztatni azoknak az élete, akiket a társadalom önhibájukon kívül outsiderként, kívülállóként kezel, holott nem kevésbé értékesek, sőt, sok esetben sokkal érdekesebbek, őszintébbek, vagy akár szerethetőbbek, mint az úgynevezett „jó gyerekek”. Azáltal, hogy próbáltam megtalálni a kapcsot, ami összeköt engem a fotóalanyaimmal, talán nemcsak hozzájuk, de önmagamhoz is közelebb kerültem kicsit. Remélem, ezzel így lesz az is, aki megnézi a képeket. Szerintem mindannyian érezhettük már magunkat valami miatt kívülállónak. Velem legalábbis ez rendszeresen előfordul" – fogalmazott a kiállítás kapcsán a fotóművész.

Cséfalvay Á. András Ismeretlen történetek III. című online fotókiállítása január 25-től megtekinthető az untoldstories.csefalvaya.com weboldalon.

A projekt a Kisebbségi kulturális alap támogatásával jött létre.


A dunaszerdahelyi fotóriporter 2017-ben a Slovak Press Photo 6. évadjának gáláján részesült rangos elismerésben. 2018-ban a Cseh Sajtófotó prágai gáláján kapott különdíjat.

2019 januárjában a Magyar Sajtófotó Pályázaton díjazták. Akkor a Portré kategóriában harmadik díjat, a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában pedig második díjat szerzett.

2019 szeptemberében két fotósorozatát is jelölték ugyanabban a kategóriában a Szlovák Sajtófotó Díjra. A Riport kategória győztese Cséfalvay Á. András Vivien című fotósorozata lett.

Tavalyelőtt januárban pedig ugyancsak a Magyar Sajtófotó Pályázaton jutalmazták: a Mindennapi élet kategóriában ért el első helyezést.

A sorozat előző része: ISMERETLEN TÖRTÉNETEK II.

(fl)