Ismerik majd még az utódaink a tavaszt és az őszt? Óriási változáson megy keresztül az időjárás Szlovákiában

2022. május 17. - 11:13 | Belföld

Trópusi napok májusban, néha pedig áprilisban is – néhány éve ilyen abnormális időjárás jellemzi Szlovákiát, ami már kezd standarddá válni. A klimatológusok nagy változásokat emlegetnek, amelyek jelentősen megzavarják az évszakok alakulását – írja a TV Noviny.

Ismerik majd még az utódaink a tavaszt és az őszt? Óriási változáson megy keresztül az időjárás Szlovákiában
Fotó: TASR/AP

A klímaváltozásnak köszönhetjük azt is, hogy fokozatosan megszűnik a tavasz és az ősz, kis túlzással pedig így a téli kabátot levetve egyből rövidnadrágot vehetünk fel, és fordítva. Az átmeneti időszak, ami egy vagy több hónapig tartana, szinte teljesen eltűnt.

Martin Hojsík, a zöldpolitikával foglalkozó EP-képviselő a közösségi oldalán mutatott rá, hogy a mostani gyerekek lassan nem fognak emlékezni az őszre vagy a tavaszra, ugyanis olyan éra van indulóban, amelyben csak két évszak létezik.

Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa szerint a mérések eredményei valóban hasonló jelenségre hívják fel a figyelmet, tehát az átmeneti évszakok karakterisztikailag már nem felelnek meg olyannak, mint a múltban. A szakértő szerint az elmúlt négy évből háromban (2019, 2021, 2022) nagyon szokatlan volt a tavaszból nyárba való átváltás. Sokáig a tavaszok nagyon hidegek voltak, majd éles felmelegedés volt a jellemző.

Idén már május elején feljegyezték az első nyári napot, tehát, amikor a hőmérséklet meghaladta a 25 fokot. Az elmúlt hét során pedig már a 30 Celsius-fokot is elérte a hőmérő higanyszála.

A tavasznak általánosságban véve esősnek kellene lennie, de ez is egyre kevésbé jellemző. Az SHMÚ szerint május 1. és 14. között átlagban csak 5-20 milliméter eső esett. Volt viszont az országnak olyan térsége, ahol ennél kevesebb, vagy ennél több csapadék esett – ez főként a lokális záporoknak köszönhető.

Faško hozzátette: Közép-Európában a klímafeltételek szerint négy évszaknak kellene váltakoznia, és úgy véli, hogy ezek teljesen nem is fognak eltűnni – annak ellenére, hogy az elmúlt években a tavasz, az ősz és a tél nem volt a standardnak megfelelő.


(tvnoviny.sk)