Ismerje meg az oroszok egykori Ferrariját! (VIDEÓ)

A ZIL, amely a legrégebbi orosz autógyár, többek közt elnöki limuzinjainról, teherautóiról és buszairól ismert, de a régi időkben elvétve még sportkocsikat is csinált.

A Szovjetunióban nem sok kabrió, kupé, roadster, magyarán sportos autó látott napvilágot a népi termelésben, ezért aztán nagy kincsek az olyan leletek, mint például a ZiL 112 Sport.

A moszkvai székhelyű Lihacsov Autógyár vállalat, a ZiL egyik vezetője az ötvenes években vetett fel egy olyan autó ötletét, amely a kor legnagyobb ikonjának a Ferrari 250 Testarossa-nak, és egy másik, amerikai autónak az AC Cobrának a keveréke külsőségeiben és menettulajdonságaiban is.

A kocsi karosszéria elemei egyediek voltak már anyagukban is, mert üvegszálas kompoziból készültek, majd ezek kerültek rá a csővázas keretre. A futómű elemek is sportosságot szolgálták és igen széles nyomtávval építették a járművet.

A jármű 112 Sport változata elérte volna a 270 km/h-s tempót is elviekben, de a gyakorlati teszteken "csak" 230-ig jutottak.

A járművön 1957-ben kezdtek dolgozni a mérnökök és az első kész példányt négy évvel később tudták bemutatni, amely még Formula 5-ös versenyen is részt vett, a szovjet bajnokságban. Összesen két példány készült az autóból, egy fehér és egy kék színű, amelyből az egyiket a rigai gépjármű múzeumban meg is lehet nézni. A másik, állítólag egy svéd gyűjtő tulajdonában van.

Hvg.hu