Ismerjék meg még jobban Zuzana Čaputovát, Szlovákia új köztársasági elnökét

Zuzana Čaputová a parlament szombati ünnepi ülésén, a Szlovák Filharmónia épületében letette a hivatali esküt Ivana Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke előtt és elfoglalta a köztársasági elnöki hivatalt.

Ismerjék meg még jobban Zuzana Čaputovát, Szlovákia új köztársasági elnökét
Fotó: TASR

A TASR ebből az alkalomból közzétette Szlovákia újonnan beiktatott köztársasági elnökének profilját.

Zuzana Čaputová, szül. Strapáková 1973. június 21-én született Pozsonyban. A pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Karán végezte 1996-ban. Tanulmányai elvégzése után a Bazini Városi Hivatalban dolgozott, először a jogi osztály asszisztenseként, majd a városi hivatal helyettes vezetőjeként. 1998 és 1999 között Általános menedzsment–Változásmenedzsment képzésre járt, 1999-ben pedig elvégezte az oktatásügyi minisztérium által akkreditált közvetítői kurzust. Tagja lett a környezetvédelemmel foglalkozó ügyvédek világszervezetének, az ELAW-nak.

„Eredetileg pszichológiát akartam tanulni. Értelmes dolognak tartom, ha valaki olyan munkát végez, amely valami fontosat szolgál. A környezetvédelmi kérdések a legfontosabb értékek közé tartoznak, hiszen az élettel és az egészséggel függenek össze. Ügyvédként ezekkel az ügyekkel kezdtem el foglalkozni”

– mondta a Pezinčan című helyi újságnak.

1998-tól a civil szférában kezdett működni. Az EQ Klub polgári társulás projektmenedzsereként a helyi közösségek építésén dolgozott. 2001-től a Via Iuris társulással kezdett együttműködni. 2010-től a társaság ügyvédjeként dolgozott. A Via Iuris polgári társulás segít az embereknek megvédeni a jogaikat, illetve abban, hogy részt vehessenek a nyilvános ügyekben. Zuzana Čaputová a közhatalom nyilvános ellenőrzésének és a köztisztviselők felelősségének témájával foglalkozott, ezenkívül hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a nyilvánosság is beleszólhasson a nagyberuházásokkal kapcsolatos döntéshozatalba.

Már az egyetem elvégzése után bekapcsolódott a bazini szemétlerakó létrehozása ellen folytatott harcba, amely még a kilencvenes évek végén kezdődött. 1999-ben jelent meg az az információ, mely szerint Bazin központja közelében, a régi szemétlerakó mellett újat akarnak kialakítani. A lerakó nagysága már a létrehozása első fázisában tizenegy és fél futballpályányi volt, mélysége pedig egy négyemeletes háznak felelt volna meg.

A Legfelsőbb Bíróság 2013-ban visszavonta a lerakó létrehozására kiadott engedélyt.

„Az egész közösség ellene volt egy újabb hatalmas környezeti tehernek, amelyet a hatalmi gépezet törvénytelenül akart létrehozni a városunkban. Összefogtunk, és 14 és fél év után sikerült a győznünk”

– mondta Čaputová.

2016-ban Goldman Környezetvédelmi Díjat kapott, amelyet ökológia Oscar-díjnak is neveznek. A Mečiar-amnesztiák eltörlése céljából folytatott aláírásgyűjtésbe is aktívan bekapcsolódott. 2017 szeptemberében kilépett a Via Iuris csapatából, és folytatta ügyvédi munkáját, amely során továbbra is környezetvédelmi ügyekkel foglalkozott.

Zuzana Čaputová a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS) színeiben indult az elnökválasztáson, 2019. január 24-én adta le az indulásához szükséges aláírásokat, több mint 18 400-at sikerült összegyűjtenie.

„Eddig is arra törekedtem, hogy segítsek azoknak az embereknek, akik jogtalanság vagy igazságtalanság áldozatai lettek. Úgy vélem, fontos, hogy olyan ember legyen ezen a poszton, aki kiáll az emberek és az igazságosság mellett”

– mondta az elnökválasztással kapcsolatban.

Az elnökválasztás első fordulójában, március 16-án, a szavazatok 40,57 százalékával (870 415 szavazattal) Zuzana Čaputová az első helyen végzett. Közvetlenül az eredmények nyilvánosságra hozatala után úgy nyilatkozott, sikerét „a komoly változás, a tisztesség és az igazságosság” iránti igényként értékeli.

A második forduló előtt korrekt kampányt akart. Azt mondta, szeretne rászolgálni a választók és az ellenjelöltek bizalmára is, és megpróbálja meggyőzni őket arról, hogyan lehet megoldani a problémákat.

„Úgy gondolom, az együttműködés és a tisztesség a kiút”

– mondta.

Március 30-án Zuzana Čaputová a szavazatok 58,4 százalékával nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját, 1 056 582 szavazópolgár voksolt rá.

TASR