Ismerkedjen meg a szlovákiai beoltottak szigetállamával, ahol "értelmesek a lakosok"

2021. augusztus 20. - 13:59 | Régió

A Selmeci-hegység egyik tündéri falucskája, a korponai járásbeli (Krupina) Žibritov komoly eredményt mutatott fel az átoltottsági "versenyben".

Ismerkedjen meg a szlovákiai beoltottak szigetállamával, ahol "értelmesek a lakosok"
Illusztráció (wikipédia)

Ez egy olyan kicsi, pár tucatnyi lakossal rendelkező település, ahová a nyári szünet idején naponta csupán egyszer tér be az autóbusz, de ismertségét már évtizedekkel ezelőtt bebiztosította, hiszen itt forgatták a Mikszáth Kálmán regénye alapján készült Szent Péter esernyője című magyar-csehszlovák játékfilmet is.

Most egy újabb produkcióval lepte meg a szlovákiai közvéleményt ez a picinyke község: itt található arányaiban a legtöbb beoltott egész Besztercebánya megyében, és az itteni számok magasabbak a dunaszerdahelyi (56,14 százalék) és a pozsonyi (59,9 százalék), na meg hát az országos (cca. 43 százalék) eredményeknél is.

A Szlovákiai Városok Uniója által létrehozott honlap szerint, amelyik tartalmazza a települések átoltottsági mutatóját, Žibritov 74 százalékos értéket ért el. Igaz, hogy ehhez "csak" annyi kellett, hogy 41-en beoltassák magukat, de az arányszámok szépen mutatnak. A környékbeli falukban ez a mutató sokkal alacsonyabb és mondjuk a járási székhelyen, Korponán 35 százalékos.

A település polgármestere, Dušan Laco szerint valósnak tűnik ez az átoltottsági eredmény. "Én és az öt képviselőtársam mindjárt az elején kinyilvánítottuk, hogy beoltatjuk magunkat, és nyilván ez is segítette az ügyet. És értelmes lakosaink vannak" - magyarázza a "bizonyítványukat" annak a falunak az első embere, ahol nincs se bolt, se pedig kocsma.

Akik nem tudtak bánni a számítógéppel, a polgármester maga segített beregisztrálni a vakcinázásra és néhányukat el is vitte kocsival a Zólyomban található oltóközpontba. Azt azonban hozzáteszi, hogy külön kampányt nem folytattak, de "hát mindenki nézi a tévét, és tudja, miről van szó". Ő már 66 éves, az anyukája meg 90 is elmúlt, és egy percig sem töprengett azon, beoltassák-e magukat. "Én már az idősebb generációhoz tartozom, a szocialista időkben megszoktuk, hogy beoltsanak minket mindenféle betegség ellen" - magyarázza a falucska vezetője.

(Aktuality