Ismerkedjenek meg Orbán Viktor politikai ikertestvérével, Robert Ficóval

2023. február 6. - 12:44 | Belföld

Harminc évet töltöttem a politikában, és lehet, hogy egyesek arra számítanak, hogy befejezem politikai pályafutásomat, de úgy döntöttem, hogy folytatni fogom, és a személyes ambícióm az, hogy megnyerjük a következő parlamenti választásokat - ezekkel a szavakkal kezdődik Robert Fico a magyar közszolgálati televíziónak adott interjúja, amiből az derül ki, hogy sok mindent úgy lát, ahogy Orbán Viktor.

Ismerkedjenek meg Orbán Viktor politikai ikertestvérével, Robert Ficóval
Fotó: TASR

Négyszer nyertünk választásokat, és nagyon örülnék, hogyha ez lenne az ötödik győzelem - nyilatkozta az M1 riporterének a Smer elnöke, aki még 2009-ben azzal hitegetett mindekit, hogy 2014-re eltakarodik a közéletből.

Szlovákiában decemberben a parlament megvonta a bizalmat a kormánytól, és az országban kritikus a hangulat, megosztott a társadalom. Ráadásul háború is tombol Ukrajnában, ami megosztja a politikusokat is, de "én azon politikusok közé tartozom, akik nem támogatják fegyverek küldését Ukrajnába. Mi a béke megoldásában hiszünk, és nem a háború megoldásában" - mondja ezt úgy az ellenzéki pártvezér, mintha ez nem azt jelentené, hogy csak nyugodtan öljenek halomra mindenkit a szintén "békeszerető" oroszok, és akkor nyugalom lesz, meg világbéke.

A szeptemberi választásokra rákészülve Fico valamiféle állandóságot ígér, hiszen a Smer amúgy is mindig a stabilitást jelentette, "picit hasonlatosan" ahhoz, ahogy Magyarországon is Orbán Viktor miniszterelnökhöz és a Fideszhez kötődik a politikai stabilitás.

Ami a szomszédban folyó háborút illeti, Fico szerint az EU-nak nincsen terve arra, hogy mi történjen Ukrajnában, vagy "nézzük meg az oroszellenes szankciók kérdését, amik nem működnek". Úgy gondolja, ha a szankciók nem működnek, sőt, kárt okoznak számunkra, akkor valamit másképpen kell csinálni.

Nincs az a benyomása, hogy aki békét akar, nagyon nehéz helyzetben van? - hangzott a magyarországi riporter alig szuggesztív kérdése. Erre Fico egy elefántos hasonlatot vázolt fel, miszerint mindegy, hogy a nagy testű emlősök párosodnak-e vagy küzdenek egymással, mert mindenképpen a fű látja ennek kárát. Tehát ha az Egyesült Államok és Oroszország között konfliktus van Ukrajna területén, akkor a kis országok szenvedik meg, mondja ezt Fico, teljesen megfeledkezve arról, hogy a megtámadott ukránok milyen pokoli szenvedésen mennek keresztül a területrabló orosz agresszió miatt.

"Ha a pártom a (következő) kormánykoalíció része lesz, akkor mi leállítjuk a fegyverek szállítását Szlovákiából Ukrajnába. Mert nem hiszünk abban, hogy ez a probléma megoldása" - véli a szlovák exkormányfő, akit egyesek szerint tisztelnünk kellene, és aki szerint ez a konfliktus a nyugati világ és Oroszország közötti háború.

(sp)