Ismert neonácikat vettek őrizetbe Daniel Tupý meggyilkolásával kapcsolatban, most viszont váratlan fordulat állt be az ügyben

2023. március 23. - 07:42 | Belföld

A rendőrségi cellában töltött két éjszaka után szabadon engedték azt a nyolc személyt, akit Daniel Tupý meggyilkolásával kapcsolatban vettek őrizetbe. A TV Markíza információi szerint egyiküket sem gyanúsították meg, a rendőrség viszont intenzíven dolgozik az ügyön.

Ismert neonácikat vettek őrizetbe Daniel Tupý meggyilkolásával kapcsolatban, most viszont váratlan fordulat állt be az ügyben
Fotó: TASR

Csütörtökön reggel letelt a 48 órás határidő, ameddig a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozójának el kellett döntenie, hogy meggyanúsítja-e az őrizetbe vett személyeket, vagy eljárás indítása nélkül szabadlábra helyezi őket.

Az őrizetbe vett személyek között ismert neonácik voltak, akik a rendőrség szerint biztosan a helyszínen voltak. A NAKA kedden reggel Pozsony és Nagyszombat megye több pontján hajtotta végre a Karma fedőnévre keresztelt akciót, amely során számos nyomot rögzített.

A TV Markíza információi szerint az őrizetbe vett személyek között volt Marián Molnár, aki sajtóértesülések szerint a neonáci színtér egykori tagja volt. A múltban modellként pózolt az Eighty-Eight nevű szélsőséges márka számára a helyszínen, ahol megölték Tupýt. Egy másik fotón náci karlendítés közben látható egy másik őrizetbe vett személlyel, Matej Bulíkkal. Ő Molnárhoz hasonlóan szintén mutogatta magát a Tyrš-rakparton.

2005. november 4-én, a szemtanúk szerint egy csoport neonáci fiatal támadott rá a pozsonyi Tyrš-rakparton lévő parkolóban több diákra. Daniel Tupý, a Komenský Egyetem akkor 21 éves hallgatója meggyilkolásán kívül további hat személy megsérült, egyikük súlyosan. Mindegyiküket fejbe rúgták, több fiatalt megkéseltek.

Daniel Tupýt nyolcszor szúrták meg. "Azért ölték meg, mert másképp öltözködött? Mert hosszú volt a haja és gitárja volt? Ezért valakit megölnek?" - mondta akkoriban a testvére, édesanyja pedig azt üzente a gyilkosainak, hogy tudatosítsák, kit öltek meg: "Olyasvalakit, aki soha senkinek nem ártott."

Robert Kaliňák akkori belügyminiszter 2008 februárjában jelentette be, hogy a rendőrség kézre kerítette a gyilkosát. Egy évre rá öt személyt állítottak bíróság elé, akit a diákok elleni támadással vádoltak, közülük egyiket a gyilkossággal. A gyanúsítottak közel álltak a pozsonyi alvilágban hírhedt Piťo-bandához, a gyilkossággal pedig konkrétan a Baby néven ismert Richard Hrotkót gyanúsították. Az ügyben vád alá helyezett fiatalok csoportját viszont a bíróság 2009 júniusában konkrét bizonyítékok hiányában felmentette, 2012-ben pedig a rendőrség is megszüntette a nyomozást.

A család számára mindez óriási csalódást jelentett. Egy idő után az ügyirat viszont Ľubomír Daňko, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség igazgatója asztalára került, és a nyomozás előrelépett. "Nagyot léptünk előre az ügyben, és a bizonyítékok erősnek tűnnek. Lényegében megvan a gyanúsítottak köre, mindenki, aki részt vehetett benne" - szögezte le. Hozzátette, már több éve rendelkeznek ezzel az információval, de csak annyit árult el róla, hogy a Piťo-bandának ehhez végeredményben semmi köze.


(tvnoviny.sk)