Ismert olasz vállalkozó holttestét találták meg a bősi erőműnél, lánya viszont kétli, hogy öngyilkos lett

2020. augusztus 3. - 07:43 | Belföld

A 67 éves Loris Colusso holttestét csaknem két héttel ezelőtt találták meg a bősi vízi erőműnél. A vállalkozó a rendszerváltás után alapított céget Szlovákiában, és lapkiadás mellett adó- és számviteli tanácsadással foglalkozott az itt megtelepedő olasz cégek számára.

Ismert olasz vállalkozó holttestét találták meg a bősi erőműnél, lánya viszont kétli, hogy öngyilkos lett
Loris Colusso (Forrás: Facebook)

Colusso az olaszországi San Michele al Tagliamento térségéből származik, amely közel esik a kedvelt észak-olaszországi turistaközponthoz, Bibionéhoz. Épp ez utóbbihoz kötődik első cége, amit a volt Csehszlovákiában létesített. 1985-ben alapította meg prágai székhellyel a Turist coop nevű társaságot, mely Bibionét népszerűsítette a csehek körében.

Később mint 15 éve élt Pozsonyban, és ő volt a kiadója a Buongiorno Slovacchia nevű internetes lapnak, emellett számos szlovákiai olasz cégnek nyújtott tanácsadást az 1992-ben alapított, először Abaco Slovakiának keresztelt, 1995-ben Slovakia Groupra átnevezett cégén keresztül.

Miután megtalálták a holttestét, a rendőrségi halottkém kizárta az idegenkezűséget, az előzetes orvosi vizsgálat pedig a fulladást állapította meg halála kiváltó okaként.

Vizsgálnak még a testéből vett mintákat, többek között a toxikológiai vizsgálat eredménye sincs meg - írja a SME.

A vállalkozó lánya, Selena Colusso Vio ugyanakkor kételkedik benne, hogy apja öngyilkos lett volna, és a kollégái is hasonló véleményen vannak. A Buongiorno Slovacchia főszerkesztője, Pierluigi Solieri szerint Colusso nyitva hagyta az ügyeit, márpedig szerinte aki öngyilkosságra készül, az nem így tesz.

Lánya a SME-nek nyilatkozott arról, hogy apja félt az utóbbi időben, mivel állítólag fenyegették. Solieri nem tud konkrét fenyegetésről, viszont szerinte is fenyegető atmoszféra lengte körül. Azt egyikük sem tudta megmondani, hogy ki akarhatta megölni.

Egy Szlovákiában tevékenykedő ellentmondásos oknyomozó újságíró, Antonio Papaleo egy múlt heti cikkében a SME szerint azt állította, hogy Colusso halála mögött az olasz maffiacsoport, az ´Ndrangheta állhat.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy állítása szerint Colusso dolgozott a Szlovákiában is tevékenykedő maffiózó Antonino Vadala egyik cégének, a Terra realnak, melyről kiderült, hogy Vadala ezen keresztül csempészett be kokaint Dél-Amerikából az olasz Calabriába.

Ezt a forgatókönyvet ugyanakkor visszautasítja Colusso lánya és lapja főszerkesztője is. Solieri szerint a kokaincsempészet ügyének vizsgálatakor egyszer sem merült fel Colusso neve.

Papaleo állítása az ismert olasz invesztigatív újságírónő, Maria Grazia Mazzola szerint sem igaz.

Ő márpedig az egyik legnagyobb ´Ndrangheta-szakértőnek számít - korábban ő volt az, aki informált az Antonino Vadala és Mária Trošková, Robert Fico egykori asszisztense közt lezajlott 452 telefonhívásól, és arról is, hogy Fico és Vadala is telefonált egymással 2012-ben.

Mazzola a SME-vel közölte azt is, hogy a velencei pénzügyi rendőrségnél sem tudnak arról a szálról, hogy Colusso dolgozott volna a Terra realnak.

A SME maga is megjegyzi, hogy miután Ján Kuciak meggyilkolása után több velencei nyomozó által írt jelentést is átolvastak, de nem találtak említést Colussóról.

Colusso lánya ugyanakkor elismeri, hogy ugyan több mint 15 évvel ezelőtt, de apja ügyfelei között volt egy olasz csaló, Mario Bertuccio, akit 2017-ben nyolc év börtönre ítélt a prágai bíróság.

(SME)